WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1514]

Tort ostatkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tort ostatkowy na orzechowo - kakaowym biszkopcie, nasączony kawą, z dżemem porzeczkowym i kremem budyniowym, wykończony kremem śmietanowym z mascarpone.

Tort ostatkowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tort ostatkowy

Biszkopt

Poncz

  • 2 łyżeczki kawy mielonej
  • 2 łyżeczki cukru
  • ok. 300ml wrzątku

Krem budyniowy

Krem śmietanowy

  • ok. 350ml śmietany 30%
  • 250g serka mascarpone
  • kilka kostek czekolady mlecznej
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Tort ostatkowy

Biszkopt

Wszystkie białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukier i miksować aż się rozpuści. Następnie dodać po jednym żółtku i miksować po każdym. Orzechy, mąki, kaszę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i wsypać do piany. Wymieszać łyżką i przelać do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 min. w temp. 170 stopni. Wystudzić i przekroić na 3 spody.

Poncz

Kawę wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i posłodzić. Wymieszać i wystudzić. Przecedzić przez sito aby pozbyć się fusów.

Krem budyniowy

W 0,5 szklanki zimnego mleka rozmieszać budynie, mąki i żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrem i wlać przygotowaną mieszankę. Gotować do zgęstnienia. Następnie wystudzić i zmiksować z miękkim masłem. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć kawą, posmarować cienko dżemem i posmarować połową kremu. Przykryć drugim spodem, polać kawą i posmarować resztą krem. Ułożyć trzeci biszkopt i naponczować.

Krem śmietanowy

Zimną śmietanę wlać do miski, wsypać cukier waniliowy i zmiksować na gęsty krem. Dodać mascarpone i wymieszać do połączenia. Odłożyć 2 łyżki kremu i wymieszać je z rozpuszczoną czekoladą. Białym kremem posmarować wierzch i boki tortu i zrobić rozetki na wierzchu. Ciemnym kremem zrobić rozetki między białymi i kratkę na górze i bokach tortu.

Ozdobić jeszcze serduszkami cukrowymi. Tort schłodzić w lodówce.

Tort ostatkowy
Tak tort prezentuje się w srodku po rozkrojeniu
Tort ostatkowy
Złożony tort otynkowany kremem ze śmietany i mascarpone
Tort ostatkowy
Tort w trakcie przekładania w tortownicy.
Tort ostatkowy
Pierwszy blat biszkoptu posmarowany dżemem.
Tort ostatkowy
Zmiksowany krem ze śmietany i mascarpone