rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Tort owocowy z limonkowym kremem mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Moje postne postanowienie właśnie legło w gruzach... Ale stwierdziłam, że Dzień Kobiet to dobra okazja by troszkę sobie pofolgować :) Torcik nie jest trudny, gdyby nie czas oczekiwania na poszczególne masy.

Tort owocowy z limonkowym kremem mascarpone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort owocowy z limonkowym kremem mascarpone

 

  • Tortownica o śr. 16cm

 

 

  • Masa truskawkowa:
  • 250g mrożonych truskawek
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 galaretka truskawkowa

 

  • Masa pomarańczowa:
  • 2 pomarańcze
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 galaretki pomarańczowe

 

  • Masa mascarpone:
  • 1 duża śmietana 30% (330g)
  • 2 serki mascarpone (500g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z 1 limonki

 

Sposób przygotowania:

Tort owocowy z limonkowym kremem mascarpone
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dodajemy po jednym żółtku oraz odrobinie cukru i nadal ubijamy. Do gotowej masy jajecznej dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, a na końcu 2 łyżeczki soku z cytryny. Delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy gotową masę. Wstawiamy do nagrzanego do 160st C piekarnika i pieczemy ok 50 minut. Po ok. 20 min, pieczenia wierzch przykrywamy folią aluminiową, by się zbytnio nie przyrumienił. Biszkopt jest wysoki dlatego w tak małej foremce potrzebuje więcej czasu na dopieczenie. Piekłam najpierw na grzałce "góra- dół", a po ok 30 minutach tylko na "dół". Warto patyczkiem do szaszłyka sprawdzić biszkopt wcześniej. Jeśli jest suchy- wyciągamy. Masa truskawkowa: Truskawki wraz z cukrem przekładamy do rondelka i smażymy do momentu zagotowania. Kiedy zaczynają "bulgotać" dosypujemy galaretkę, mieszamy i ściągamy z ognia. Blendujemy i pozostawiamy do lekkiego tężenia. Masa pomarańczowa: Pomarańcze dokładnie obieramy z białych skórek. Przekładamy do rondelka i podobnie jak truskawki smażymy z dodatkiem cukru. Do gotujących się pomarańczy dosypujemy dwie pomarańczowe galaretki. Miksujemy i pozostawiamy do stężenia. Masa mascarpone: Śmietanę ubijamy, następnie miksujemy z dodatkiem cukru pudru oraz serków mascarpone. Do gotowej masy wyciskamy sok z jednej limonki, mieszamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania tortu. Przełożenie tortu: Biszkopt dzielimy na 3 części. Pierwszy płat skrapiamy lekko cytryną- wykładamy odrobinę masy mascarpone (ok 5mm), na to tężejąca galaretka truskawkowa. Odstawiamy do lodówki. Drugi płat smarujemy równie cieniutko masą mascarpone i przykładamy kremem do dołu- czyli masy truskawkowej. Wierzch drugiego płatu również nasączamy sokiem z cytryny po czym smarujemy cieniutko kremem mascarpone. Na to wykładamy tężejącą masę pomarańczową. Trzeci płat podobnie jak wcześniejszy smarujemy i odwrócony przykładamy do masy pomarańczowej. Wierzch oraz boki smarujemy pozostałą masą mascarpone, pozostawiając odrobinę na dekoracyjne "gwiazdki", które dodatkowo posypujemy kolorowymi perełkami. Wedle pomysłu układamy pokrojone na talarki owoce, a całość smarujemy tężejącą galaretką cytrynową, rozpuszczoną w 1/2 szklance wody. Pozostawiamy do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Tort owocowy z limonkowym kremem mascarpone
Biszkopt przekrawamy na trzy części, pierwszy płat smarujemy kremem i wylewamy masę truskawkową
Tort owocowy z limonkowym kremem mascarpone
Drugi płat smarujemy kremem z obu stron i przykładamy na zastygłą masę truskawkową
Tort owocowy z limonkowym kremem mascarpone
Wylewamy masę pomarańczową i przykładamy ostatnim biszkoptem
Tort owocowy z limonkowym kremem mascarpone
Torcik smarujemy kremem mascarpone i układamy na wierzchu owoce, które smarujemy zastygającą galaretką cytrynową