Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Makowiec na piernikowym biszkopcie

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Lubię makowiec i lubię piernik. Nie przepadam za pieczeniem. Ale na Święta gotowa jestem do ,,poświęceń".

Makowiec na piernikowym biszkopcie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowiec na piernikowym biszkopcie

 

  • Ciasto
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2-3 łyżeczki gotowej przyprawy do piernika ( zależy jak jest aromatyczna)

 

  • Masa makowa

 

  • 1 puszka gotowej masy makowej z bakaliami
  • 1 kostka masła ( 20 dag )
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/3 szklanki wody

 

  • Polewa czekoladowa

 

  • 6 łyżek śmietanki słodkiej lub wody
  • 1/4 kostki masła
  • 3 tabliczki czekolady mlecznej

 

  • Do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Makowiec na piernikowym biszkopcie
Oddzielić białka od żółtek. Ubić mocną pianę z białek i cukru . Wymieszać mąkę ziemniaczaną , mąkę tortową i proszek do pieczenia. Dodawać do piany z białek po łyżce wymieszanej z proszkiem maki miksując cały czas . W trakcie miksowania piany z mąką wrzucać po jednym żółtku .Dobrze wymieszać dodając kakao i przyprawę do piernika.



Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni . Blaszkę ciasta wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Wlać ciasto. Ciasto piec ok. 15-20 minut ( Trzeba pilnować i sprawdzać patyczkiem do ciasta czy jest już dobre ). Wyjąć blaszkę z piekarnika i zostawić ciasto do ostygnięcia .



Zimny biszkopt przekroić ostrożnie na pół jak na tort . W garnku o grubym dnie rozpuścić masło. Masę makową wrzucić na masło. Wymieszać i dobrze ogrzać .Wlać rozrobione w 1/3 szklanki wody budynie. Zagotować mieszając cały czas aż masa zgęstnieje . Dolną część biszkoptu ułożyć w blaszce w której się piekła .Wyłożyć na nią gorącą masę makową .Przykryć drugą połówką ciasta .



Śmietankę lub wodę ( 6 łyżek ) zagotować z masłem i pokruszoną czekoladą . Dobrze wymieszać . Wylać na ciasto i rozsmarować .Posypać z wierzchu pokruszonymi orzechami , wiórkami kokosowymi , kolorową posypką – jak kto lubi . Można dekorować połówkami orzechów włoskich. Postawić w chłodnym miejscu na 12 godzin ( a jeszcze lepiej 24 godziny )
Makowiec na piernikowym biszkopcie
Przygotować ciasto na biszkopt o piernikowym smaku
Makowiec na piernikowym biszkopcie
Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić
Makowiec na piernikowym biszkopcie
Pomiędzy przekrojonymi biszkoptami umiescić ugotowaną masę makowo-budyniową
Makowiec na piernikowym biszkopcie
Polać polewą czekoloadową i posypać wiórkami kokosowymi ( posypką i orzechami)