edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Tort rumowo – kawowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Kakaowy biszkopt nasączony alkoholowym ponczem w połączeniu z masą śmietanową o smaku kawy – przysmak tylko dla dorosłych. Tort przygotowałam na urodziny przyjaciółki. Wygląda skromnie, ale wybornie smakuje :)

Tort rumowo – kawowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort rumowo – kawowy

 

  • NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM:
  • BISZKOPT:
  • 4 jajka rozmiar L
  • 8 dag cukru pudru
  • 8 dag mąki pszennej tortowej
  • 1 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 dag ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • KREM:
  • 1 litr śmietany kremówki 30%
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru
  • 4 czubate łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • PONCZ:
  • 3/5 szklanki przegotowanej wody
  • czubata łyżeczka cukru
  • 4 łyżki rumu
  • 2 łyżki spirytusu
  • DODATKOWO:
  • ciemne kakao do oprószenia wierzchu

 

Sposób przygotowania:

Tort rumowo – kawowy
BISZKOPT: Dno tortownicy wyłożyć większym kawałkiem papieru do pieczenia, przyciąć go obręczą, boków nie smarować i niczym nie wykładać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni (160 z termo obiegiem). Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec, nadal ubijając, dodać najpierw partiami cukier puder, a następnie po jednym żółtku. Na koniec obsypać przesianymi mąkami i kakao, delikatnie wymieszać łopatką, przełożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut do suchego patyczka. Bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, tortownicę z gorącym ciastem upuścić na blat z wysokości ok. 50 cm. Pozostawić do wystudzenia w blaszce, następnie odciąć brzegi ciasta od obręczy i przekroić poziomo na dwa placki. 

PONCZ: Wymieszać składniki ponczu do całkowitego rozpuszczenia cukru. 

KREM: Kawę i żelatynę rozpuścić w około 0,5 szklanki wrzącej wody. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Cały czas miksując cienką strużką wlać schłodzoną kawę. 

NASTĘPNIE: Dolny blat nasączyć połową ponczu, posmarować około 1/3 kremu, przykryć drugim blatem. lekko docisnąć i nasączyć go resztą ponczu. Wierzch i boki toru posmarować pozostałym kremem. Wierzch oprószyć przez sitko ciemnym kakao. Odstawić do lodówki do czasu aż krem stężeje.
Tort rumowo – kawowy
Piec około 30 minut do suchego patyczka. Bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, tortownicę z gorącym ciastem upuścić na blat z wysokości ok. 50 cm.
Tort rumowo – kawowy
Pozostawić do wystudzenia w blaszce, następnie odciąć brzegi ciasta od obręczy i przekroić poziomo na dwa placki.
Tort rumowo – kawowy
Dolny blat nasączyć połową ponczu, posmarować około 1/3 kremu, przykryć drugim blatem. lekko docisnąć i nasączyć go resztą ponczu.
Tort rumowo – kawowy
Wierzch i boki toru posmarować pozostałym kremem.