SUPERPRZEPIS

Tort szwarcwaldzki

  • 8
  • alaaa
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Tort szwarcwaldzki Więcej zdjęć (4)

Dzisiaj zapraszam na mój kolejny tort urodzinowy. Tym razem tort z wiśniami, nasączony wiśniówką i z bitą śmietaną.

Składniki:

Tort szwarcwaldzki

 

  • Biszkopt
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kisiel wiśniowy
  • kompot z wiśni ( u mnie 680 g)
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml wiśniówki
  • Bita śmietana
  • 1 l kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • wiśniówka do nasączenia biszkoptów
  • wiśnie kandyzowane
  • płatki czekolady do obsypania

Sposób przygotowania:

Tort szwarcwaldzki
Biszkopt:Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto nie będzie spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać na tortownicę 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 40 min. Zimny biszkopt przekroić 2 razy uzyskując 3 placki. Kisiel wiśniowy: Wiśnie odsączyć na sitku. Sok z wiśni przelać do garnka i uzupełnić do 0,5 litra wodą. Odlać 0,5 szklanki soku dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Resztę soku zagotować wlać rozmieszaną mąkę z cukrem i ugotować kisiel. Zdjąć z ognia lekko przestudzić dodać wiśnie, wiśniówkę i delikatnie wymieszać. Bita śmietana: Kremówkę ubić na dwa razy tzn każde 0,5 litra osobno w odstępach czasowych. Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i zmiksować. Żelatynę zalać niewielką ilością wody do napęcznienia, podgrzać i letnią wlać do ubitej śmietany miksując na wolnych obrotach. Warstwy tortu biszkopt nasączony wiśniówką połowa letniego kisielu wiśniowego bita śmietana biszkopt nasączony wiśniówką druga połowa letniego kisielu wiśniowego bita śmietana biszkopt dekoracja z bitej śmietany Po złożeniu tort schładzamy około 3-4 godziny, żeby kisiel całkowicie stężał. Ubijamy drugą kremówkę smarujemy i dekorujemy boki i górę toru. Na wierzchu ułożyć wiśnie kandyzowane. Tort ponownie odłożyć do schłodzenia.
Tort szwarcwaldzki
zimny biszkopt przekroić 2 razy uzyskując 3 placki
Tort szwarcwaldzki
letni kisiel wylać na placki biszkoptowe
Tort szwarcwaldzki
na zdjęciu widoczne są kolejne warstwy tortu