gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 837]

Tort śmietankowo brzoskwiniowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Do wykonania tego cudu, użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Bardzo polecam to ciacho, jest naprawdę pyszne.

Tort śmietankowo brzoskwiniowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort śmietankowo brzoskwiniowy

 

  • CIASTO
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jaj
  • 7 dag margaryny
  • 3/4 szklanki suchego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM
  • 3 i pół szklanki śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki żelatyny
  • puszka brzoskwiń
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietanki fix
  • 1 bita śmietana Śnieżka

Sposób przygotowania:

Tort śmietankowo brzoskwiniowy
Margarynę rozpuścić i wystudzić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku, aż do wykończenia. Później dodawać po łyżce przesianej mąki połączonej z proszkiem do pieczenia i makiem. Na koniec wlać zimną margarynę, wmieszać delikatnie łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj, obsyp mąką, wlej ciasto piec około 30 min. w 170 st. Upieczone i zimne ciasto podzielić na 3 krążki. Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu. Do naczynia wlać śmietanę, ubijać, gdy zacznie gęstnieć dodać żelatynę cukier puder , śmietanę fix, oraz Śnieżkę. Na dolny spód ciasta dajemy część ubitej śmietany, oraz pokrojone w kostkę brzoskwinie przykrywamy drugim krążkiem, znów kładziemy część śmietany i pokrojone brzoskwinie przykrywamy trzecim krążkiem, dociskamy. Górę oraz boki smarujemy resztą śmietany ozdabiamy ósemkami brzoskwiń. Wkładamy do lodówki na około 2 godziny, aby się schłodził.  
Tort śmietankowo brzoskwiniowy
Na sam poczatek przygotować masę na ciasto
Tort śmietankowo brzoskwiniowy
Upieczony makowy biszkopt przeciąć wzdłuż na 3 kawałki
Tort śmietankowo brzoskwiniowy
Przygotować krem jak podano w przygotowaniu i przekładać placki
Tort śmietankowo brzoskwiniowy
Całość pięknie udekorować brzoskwiniami z puszki i makiem

Tagi:

ciasto mak