Sposób przygotowania:
Tort śmietankowo jabłkowy
Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier , żółtka i dalej ubijać tak długo , aż ciasto będzie sztywne . Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko , dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie mieszać drewniana łyżką . Wylać na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia . Pieczemy około 20 min w 170 st .
Masa jabłkowa;Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach . Podsmażyć na patelni ( jeżeli mamy mało soczyste jabłka dolać 0,5 szklanki wody ) Gdy jabłka będą już miękkie dodać miód , cukier ,galaretkę w proszku i żelatynę .Mieszając podgrzewać tak długo , aż żelatyna się rozpuści . Odłożyć 3/4 szk masy jabłkowej a resztę wylać do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej folią spożywczą i odłożyć do stężenia . Odłożoną masę jabłkową zmiksować blenderem .
Na tacy rozłożyć folię spożywczą i wylać cienką warstwę masy . Odłożyć do stężenia . Z masy wykroić foremkami dowolne ozdoby na tort . Ja zrobiłam kwiatki i listki . Bita śmietana : zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i rozpuszczoną w 50 ml letnią żelatynę . Chwilkę zmiksować do połączenia się składników . Warstwy tortu : biszkopt , 1/3 bitej śmietany , zimna i stężała masa jabłkowa i reszta bitej śmietany .Udekorować bitą śmietaną , kwiatkami z masy jabłkowej i srebrnymi perełkami .
Masa jabłkowa;Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach . Podsmażyć na patelni ( jeżeli mamy mało soczyste jabłka dolać 0,5 szklanki wody ) Gdy jabłka będą już miękkie dodać miód , cukier ,galaretkę w proszku i żelatynę .Mieszając podgrzewać tak długo , aż żelatyna się rozpuści . Odłożyć 3/4 szk masy jabłkowej a resztę wylać do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej folią spożywczą i odłożyć do stężenia . Odłożoną masę jabłkową zmiksować blenderem .
Na tacy rozłożyć folię spożywczą i wylać cienką warstwę masy . Odłożyć do stężenia . Z masy wykroić foremkami dowolne ozdoby na tort . Ja zrobiłam kwiatki i listki . Bita śmietana : zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i rozpuszczoną w 50 ml letnią żelatynę . Chwilkę zmiksować do połączenia się składników . Warstwy tortu : biszkopt , 1/3 bitej śmietany , zimna i stężała masa jabłkowa i reszta bitej śmietany .Udekorować bitą śmietaną , kwiatkami z masy jabłkowej i srebrnymi perełkami .
zewa
alaaa
dziękuję ,,,
Netka
Sarenka
edytaha
alaaa
hathor5
alaaa
Cieszę się że ktoś lubi takie smaki,polecam
mysza75
alaaa
Dziękuję ,dekoracje bardzo łatwe do zrobienia
iziona
alaaa
dziękuję,,,