Sposób przygotowania:
Tort śmietanowo czekoladowy
BISZKOPT Białka ubić na sztywno z cukrem. Do ubitej piany, dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Na samym końcu przesiać do piany mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, włożyć do piekarnika, piec ok.30 minut w 180 stop. Biszkopt ostudzić, przkroić na 3 krążki. PONCZ Do wody dodać sok z cytryny, spirytus i łyżeczkę cukru, wymieszać. KREM: Przed ubiciem śmietanki, musimy ją mocno schłodzić. Następnie za pomocą miksera, ubić ją na sztywno. PRZEŁOŻENIE TORTU: Każdy krążek biszkoptu nasączyć ponczem. Na spód biszkopta nałożyć dżem, przykryć kremem czekoladowym, drugi nałożyć krążek ciasta, i znów wyłożyć dżem i krem czekoladowy. Nałożyć ostatni krążek biszkoptu. Boki i wierzch, posmarować kremem śmietanowo czekoladowym. Orzechami laskowymi obsypać boki tortu. Na torcie z kremu za pomocą szprycy do tortu, wyciskać różyczki, udekorować wiśniami kandyzowanymi