milena123101

milena123101

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Tort śmietanowo-wiśniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Tort śmietankowy jest pyszny

Tort śmietanowo-wiśniowy

Składniki:

Tort śmietanowo-wiśniowy

 

  • Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • szklanka mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka octu
  • 2 łyżki kakao
  • Składniki na masę:
  • 3/4 litra śmietany kremówki
  • 3 opakowania zagęstnika do śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szklanka wiśni
  • łyżeczka żelatyny
  • kawałek czekolady

Sposób przygotowania:

Tort śmietanowo-wiśniowy
Najpierw robimy biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Żółtka, ocet i proszek do pieczenia mieszamy, dodajemy do piany. Ubijamy, wsypując mąkę i kakao. Wlewamy do tortownicy. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Odkładamy na noc. Wiśnie drylujemy, sok zachowujemy. Biszkopt przekrawamy na trzy placki. Dwa nasączamy sokiem z wiśni. Kremówkę ubijamy z zagęstnikami i cukrem pudrem. Żelatynę namaczamy w 3 łyżkami soku z wiśni, rozpuszczamy. Łączymy z wiśniami. Rozkładamy na spodnim biszkopcie. Przykrywamy nasączonym krążkiem. Wykładamy 1/3 śmietany. Układamy trzeci krążek. Ozdabiamy resztą śmietany. Posypujemy startą czekoladą.