MonikaH

MonikaH

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Tort śmietanowy z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tort śmietanowy z brzoskwiniami na każdą okazję. mojej rodzinie zawsze smakuję i prędko znika:)

Tort śmietanowy z brzoskwiniami

Składniki:

Tort śmietanowy z brzoskwiniami

 

  • przepis na okrągłą tortownicę

 

  • biszkopt :

 

 

  • masa śmietanowa:
  • śmietana 36 % (ok. 2 l na okrągłą tortownicę)
  • fix do śmietany( jedno opakowanie na 0.250 ml śmietany)
  • cukier puder (w zależności od upodobań)

 

 

Sposób przygotowania:

Tort śmietanowy z brzoskwiniami
Biszkopt : Jajka miksujemy wraz z cukrem oraz cukrem waniliowym na konsystencję białej puszystej masy. Mąkę tortową, mąkę ziemniaczana i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą bądź jak to woli wykładamy papierem. przygotowaną masę na biszkopt przelewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika nastawionego na 180- 200 stopni i pieczemy ok 45 min. Gdy biszkopt już upieczony odstawiamy go do wystudzenia i odparowania.Masa: Schłodzoną śmietanę miksujemy wraz z fiksami na sztywno. dodajemy cukier puder. ja zazwyczaj daję ok pół szklanki.można dodawać stopniowo i próbować jaki stopień słodkości chce się otrzymać. odstawiamy do lodówki. Brzoskwinie osuszamy i kroimy w kostkę. wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części( gdy jednak biszkopt za bardzo nie wyrośnie u piec jeszcze jeden) Krążki skrapiamy delikatnie zaparzoną herbata z cytryna. Pierwszy krążek ustawiamy na tortownicy wykładamy warstwę śmietany ok. 1,5 cm układamy część brzoskwiń. następnie układamy następną część i delikatnie dociskamy. po czym powtarzamy czynność nakładamy śmietanę i brzoskwinie i ostatni krążek. resztą śmietany wykładamy boki i górę. wygładzamy. a dekoracja tortu - inwencja twórcza i pomysłowość:) Najlepiej smakuje na drugi dzień!