Sposób przygotowania:
Tort św. Walentego
Sposób przygotowania: Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Mak wypłukać, zalać wodą, gotować na małym ogniu 25 minut, dobrze odsączyć. Wystudzony mak zemleć na drobnym sicie. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka, mak, zmielone migdały aromat i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto nałożyć do formy o średnicy 24 cm. Piec 60–70 minut. Piekarnik gazowy: temp. 150ºC (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 150ºC (powinien być podgrzany) Ciasto wystudzić w formie, wyłożyć na drewnianą deskę, oderwać papier, ciasto przekroić poziomo na dwie części. Z papieru wyciąć szablon w kształcie serca. Szablon położyć na górę ciasta, wycinając ostrym nożem serce. Dolne serduszko posmarować dżemem, nałożyć drugie serce. Polewy białe rozpuścić w kąpieli wodnej. Z pierwszej polewy posmarować dokładnie całe ciasto. Z drugiej polewy wycisnąć kontury kwiatków. Płatki kwiatów wypełnić rozpuszczonym w kąpieli wodnej lukrem różowym. Rada Kuchni Dr. Oetkera: Zamiast okrągłej tortownicy można użyć formy w kształcie serca o przekątnej 24 cm. Ciasto wówczas można upiec jednorazowo w dwóch formach lub jedno po drugim.
pusieczek2@wp.pl
luna