Sposób przygotowania:
Tort szlachecki
Ciasto: Składniki ciasta muszę mieć temperaturę pokojową. Do szklanki włożyć rodzynki i zalać likierem i pozostawić na około 20-30 minut. Po tym czasie odcedzić. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach ( 50 g). Masło przełożyć do miski i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać jajka jeden po drugim i ucierać nadal aż cukier się rozpuści. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy maślano-jajecznej cały czas ucierając.
Następnie dodać mielone orzechy, kakao oraz wiórki z czekolady i rodzynki oraz 2 łyżki likieru (tego w którym moczyły się rodzynki) i dokończyć ucieranie. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać. Ciasto wylać do formy ( składniki przewidziane na tortownicę wielkości 26 cm). Piec w nagrzanym do 175 st piekarniku przez około 45-50 minut. Wyjąć z piekarnika,wystudzić i przekroić na pół wzdłuż.
Przełożenie: Do wysokiej miski wlać śmietanę i dodać cukier waniliowy i miksować na najwyższych obrotach i gdy śmietana podwoi swoją objętość dodać likier oraz zagęstniki. Gdy śmietana będzie prawie sztywna dodać kakao i dokończyć ubijanie na sztywno śmietany. 2/3 śmietany rozsmarować na cieście.
Białą czekoladę zetrzeć na dużych oczkach i posypać śmietanę.Przykryć drugim kawałkiem. Nałożyć śmietanę na boki oraz na wierzch. Mleczna czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach i nałożyć ja na boki tortu. Udekorować według własnego gustu. Schłodzić tort co najmniej 2 godziny. Smacznego!
Następnie dodać mielone orzechy, kakao oraz wiórki z czekolady i rodzynki oraz 2 łyżki likieru (tego w którym moczyły się rodzynki) i dokończyć ucieranie. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać. Ciasto wylać do formy ( składniki przewidziane na tortownicę wielkości 26 cm). Piec w nagrzanym do 175 st piekarniku przez około 45-50 minut. Wyjąć z piekarnika,wystudzić i przekroić na pół wzdłuż.
Przełożenie: Do wysokiej miski wlać śmietanę i dodać cukier waniliowy i miksować na najwyższych obrotach i gdy śmietana podwoi swoją objętość dodać likier oraz zagęstniki. Gdy śmietana będzie prawie sztywna dodać kakao i dokończyć ubijanie na sztywno śmietany. 2/3 śmietany rozsmarować na cieście.
Białą czekoladę zetrzeć na dużych oczkach i posypać śmietanę.Przykryć drugim kawałkiem. Nałożyć śmietanę na boki oraz na wierzch. Mleczna czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach i nałożyć ja na boki tortu. Udekorować według własnego gustu. Schłodzić tort co najmniej 2 godziny. Smacznego!
zewa
Torcik piękny i sto lat dla mężusia :)
2milutka
Ona tylko lamentuje a tu dzieła sztuki wychodzą ! focham siem:)
monikaT83
2milutka
nawet nawet weź bo dupsko złoję!
monikaT83
marietta
monikaT83