SUPERPRZEPIS

Tort szlachecki

  • 7
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Tort szlachecki Więcej zdjęć (5)

Tort z okazji urodzin mojego kochanego Męża:) i wyszedł na prawdę smaczny:)

Składniki:

Tort szlachecki

 

  • Ciasto ucierane:
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • 200 g mąki tortowej
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek rodzynek sułtanek
  • 60 ml rumu lub likieru (ja użyłam orzechowego)
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki kakao
  • Przełożenie/dekoracja:
  • 3 kubki śmietany 30% po 200 g
  • 3 zagęstniki do śmietany ( ja użyłam śmietan-fix)
  • 3 cukry waniliowe po 16 g
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki likieru orzechowego
  • 40 g białej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • serduszka z czekolady

Sposób przygotowania:

Tort szlachecki
Ciasto: Składniki ciasta muszę mieć temperaturę pokojową. Do szklanki włożyć rodzynki i zalać likierem i pozostawić na około 20-30 minut. Po tym czasie odcedzić. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach ( 50 g). Masło przełożyć do miski i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać jajka jeden po drugim i ucierać nadal aż cukier się rozpuści. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy maślano-jajecznej cały czas ucierając.



Następnie dodać mielone orzechy, kakao oraz wiórki z czekolady i rodzynki oraz 2 łyżki likieru (tego w którym moczyły się rodzynki) i dokończyć ucieranie. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać. Ciasto wylać do formy ( składniki przewidziane na tortownicę wielkości 26 cm). Piec w nagrzanym do 175 st piekarniku przez około 45-50 minut. Wyjąć z piekarnika,wystudzić i przekroić na pół wzdłuż.



Przełożenie: Do wysokiej miski wlać śmietanę i dodać cukier waniliowy i miksować na najwyższych obrotach i gdy śmietana podwoi swoją objętość dodać likier oraz zagęstniki. Gdy śmietana będzie prawie sztywna dodać kakao i dokończyć ubijanie na sztywno śmietany. 2/3 śmietany rozsmarować na cieście.



Białą czekoladę zetrzeć na dużych oczkach i posypać śmietanę.Przykryć drugim kawałkiem. Nałożyć śmietanę na boki oraz na wierzch. Mleczna czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach i nałożyć ja na boki tortu. Udekorować według własnego gustu. Schłodzić tort co najmniej 2 godziny. Smacznego!
Tort szlachecki
do utartego masła z cukrem dodawać po 1 jajku i ucierać nadal
Tort szlachecki
następnie dodać makę kakao orzechy i rodzynki
Tort szlachecki
przelać do formy i piec około 45-50 min w 175 st
Tort szlachecki
tort w przekroju