Sposób przygotowania:
Tort Szwarcwaldzki
Ciasto:
Białka ubić ze szczyptą soli, żółtka utrzeć z masłem i cukrem, dodać do nich kakao z proszkiem do pieczenia, orzechy i ponownie utrzeć. Delikatnie połączyć z pianą. Ciasto wylać do natłuszczonej tortownicy. Piec 40-45 minut w temperaturze 180stopni.
Masa:
Wiśnie odsączyć, szklankę kompotu zagotować wraz z mąką ziemniaczaną. Dodać wiśnie i wymieszać. Przestudzony sos z wiśniami wyłożyć na ciasto. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy. Tort posmarować śmietaną, posypać wiórkami czekoladowymi i idekorować wisienkami.
Włożyć do lodówki
Białka ubić ze szczyptą soli, żółtka utrzeć z masłem i cukrem, dodać do nich kakao z proszkiem do pieczenia, orzechy i ponownie utrzeć. Delikatnie połączyć z pianą. Ciasto wylać do natłuszczonej tortownicy. Piec 40-45 minut w temperaturze 180stopni.
Masa:
Wiśnie odsączyć, szklankę kompotu zagotować wraz z mąką ziemniaczaną. Dodać wiśnie i wymieszać. Przestudzony sos z wiśniami wyłożyć na ciasto. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy. Tort posmarować śmietaną, posypać wiórkami czekoladowymi i idekorować wisienkami.
Włożyć do lodówki