Sposób przygotowania:
Tort szwardzwaldzki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodając pod koniec ubijania szklankę cukru, potem dodajemy żółtka,przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, oraz kakao. Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piec ok 30 min. w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto sie upiecze przekrawamy je na 4 placki. Na pierwszym placku rozsmarowujemy konfiturę wiśniową i przykrywamy drugim plackiem. Kompot gotujemy i zaciągamy mąką ziemniaczaną rozmieszaną w trochę soku. Połowę przygotowanej masy rozsmarowujemy na placku, na tym kładziemy trochę wiśni. Żelatynę rozpuszczamy w trochę gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i na koniec dodajemy żelatynę. Smarujemy trochę na wiśniach, nakładamy kolejny placek. Następnie powtarzamy czynność z żelem wiśniowym oraz wiśniami i śmietaną, przykryć ostatnim plackiem. Dekorujemy śmietaną, startą na tarce czekoladą oraz wiśniami.