Sposób przygotowania:
Tort teściowej
Jajka ubić z cukrem na parze, dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem małej tortownicy i piec w temp. 180 stopni C. Wystudzone ciasto przekroić na trzy blaty, nasączyć kompotem z wiśni. Wiśnie wymieszać z kilkoma łyżkami kompotu, cynamonem i dwoma łyżkami cukru pudru. Żelatynę namoczyć w trzech łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać i połowę dodać do wiśni. Schłodzoną śmietanę ubić z trzema łyżkami cukru pudru, dolać do niej resztę żelatyny, cukier waniliowy i jeszcze przez chwilę ubijać. Na jednym blacie ciasta rozłożyć 1/3 porcji śmietany, przykryć drugim blatem, posmarować masą wiśniową i przykryć trzecim blatem. Wierzch i boki tortu posmarować śmietaną. Dowolnie udekorować. Przepis pochodzi z jakiegoś czasopisma,wydanego kilka lat temu.
sandra200
elutka
marietta