lena

lena

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Tort teściowej

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Łatwy i prosty torcik na każdą okazję...

Tort teściowej

Składniki:

Tort teściowej

 

  • Biszkopt:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 3 łyżki kakao
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 0,5L śmietany(36%)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 50 dkg wiśni z kompotu(bez pestek)
  • 10 g żelatyny
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta cynamonu
  • Do nasączenia biszkoptu:
  • 1 szklanka kompotu z wiśni

Sposób przygotowania:

Tort teściowej
Jajka ubić z cukrem na parze, dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem małej tortownicy i piec w temp. 180 stopni C. Wystudzone ciasto przekroić na trzy blaty, nasączyć kompotem z wiśni. Wiśnie wymieszać z kilkoma łyżkami kompotu, cynamonem i dwoma łyżkami cukru pudru. Żelatynę namoczyć w trzech łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać i połowę dodać do wiśni. Schłodzoną śmietanę ubić z trzema łyżkami cukru pudru, dolać do niej resztę żelatyny, cukier waniliowy i jeszcze przez chwilę ubijać. Na jednym blacie ciasta rozłożyć 1/3 porcji śmietany, przykryć drugim blatem, posmarować masą wiśniową i przykryć trzecim blatem. Wierzch i boki tortu posmarować śmietaną. Dowolnie udekorować. Przepis pochodzi z jakiegoś czasopisma,wydanego kilka lat temu.