jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepyszny tort rozpływający się w ustach. Znaczy dosłownie podnieś mnie

Tort tiramisu

Składniki:

Tort tiramisu

 

  • CIASTO:
  • 6 jajek
  • 20 dag cukier puder
  • 15 dag przesianej mąki pszennej
  • 7,5 dag mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM:
  • 1 dag kawy rozpuszczalnej
  • 380 ml wrzącej wody
  • 180 ml wina deserowego
  • 50 ml likieru kawowego
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 7 dag cukru pudru - do kremu
  • 75 dag serka mascarpone
  • 40 dag karmelizowane orzechy włoskie grubo posiekane
  • masło - do formy

Sposób przygotowania:

Tort tiramisu
CIASTO:

Rozgrzać piekarnik do temp.180 stop.C.

Natłuścić dwie okrągłe formy i wyłożyć je papierem do pieczenia.

Jajka ubić i dodawać po 1 łyżce cukier puder cały czas ubijając, aż się rozpuści.

Do masy jajecznej delikatnie wmieszać mąkę pszenną, kukurydzianą, proszek do pieczenia.

Ciasto podzielić na 2 formy.

Wstawić do piekarnika na 25 minut i piec, aż będzie złotobrązowe.

Następnie wyłożyć je do wystygnięcia spodem do góry na metalową kratkę. KREM:

Wsypać kawę do metalowej miski i wlać wrzątek, wino oraz likier, całość ostudzić.

W misce ubić na sztywno śmietankę z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone oraz 180 ml mieszanki kawowej.

Upieczone ciasta przekroić na dwie części.

Każdą z nich nasączyć pozostałą mieszanką kawową, a następnie posmarować 1 łyżką serowego kremu.

Układać, aż wszystkie warstwy ciasta będą nasączone kawą i pokryte kremem.

Resztą kremu posmaruj boki i wierzch tortu.

W krem wciśnij orzechy.

Tort wstawić do lodówki do schłodzenia.