Sposób przygotowania:
Tort tiramisu
CIASTO:
Rozgrzać piekarnik do temp.180 stop.C.
Natłuścić dwie okrągłe formy i wyłożyć je papierem do pieczenia.
Jajka ubić i dodawać po 1 łyżce cukier puder cały czas ubijając, aż się rozpuści.
Do masy jajecznej delikatnie wmieszać mąkę pszenną, kukurydzianą, proszek do pieczenia.
Ciasto podzielić na 2 formy.
Wstawić do piekarnika na 25 minut i piec, aż będzie złotobrązowe.
Następnie wyłożyć je do wystygnięcia spodem do góry na metalową kratkę. KREM:
Wsypać kawę do metalowej miski i wlać wrzątek, wino oraz likier, całość ostudzić.
W misce ubić na sztywno śmietankę z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone oraz 180 ml mieszanki kawowej.
Upieczone ciasta przekroić na dwie części.
Każdą z nich nasączyć pozostałą mieszanką kawową, a następnie posmarować 1 łyżką serowego kremu.
Układać, aż wszystkie warstwy ciasta będą nasączone kawą i pokryte kremem.
Resztą kremu posmaruj boki i wierzch tortu.
W krem wciśnij orzechy.
Tort wstawić do lodówki do schłodzenia.
Rozgrzać piekarnik do temp.180 stop.C.
Natłuścić dwie okrągłe formy i wyłożyć je papierem do pieczenia.
Jajka ubić i dodawać po 1 łyżce cukier puder cały czas ubijając, aż się rozpuści.
Do masy jajecznej delikatnie wmieszać mąkę pszenną, kukurydzianą, proszek do pieczenia.
Ciasto podzielić na 2 formy.
Wstawić do piekarnika na 25 minut i piec, aż będzie złotobrązowe.
Następnie wyłożyć je do wystygnięcia spodem do góry na metalową kratkę. KREM:
Wsypać kawę do metalowej miski i wlać wrzątek, wino oraz likier, całość ostudzić.
W misce ubić na sztywno śmietankę z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone oraz 180 ml mieszanki kawowej.
Upieczone ciasta przekroić na dwie części.
Każdą z nich nasączyć pozostałą mieszanką kawową, a następnie posmarować 1 łyżką serowego kremu.
Układać, aż wszystkie warstwy ciasta będą nasączone kawą i pokryte kremem.
Resztą kremu posmaruj boki i wierzch tortu.
W krem wciśnij orzechy.
Tort wstawić do lodówki do schłodzenia.