jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Tort truskawkowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Biszkopt przełożony świeżymi owocami, konfiturą oraz puszystym, śmietankowym musem o smaku białej czekolady:)

Tort truskawkowy

Składniki:

Tort truskawkowy

 

  • CIASTO
  • 4 jaja
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

 

 

  • NASĄCZENIE
  • 3 łyżki wódki
  • 1 łyżka aromatu truskawkowego

 

  • DODATKI
  • ½ kg truskawek
  • ½ słoika konfitury truskawkowej

 

Sposób przygotowania:

Tort truskawkowy
Ze składników na ciasto, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając powoli cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować.Na końcu wsypać obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia i dokładnie, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną, małej, wysokiej, formy i piec 20-30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt pozostawić do ostygnięcia, a potem przekroić na 4 równe części. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na plastry średniej grubości, zostawiając kilka do dekoracji. Składniki na nasączenie, czyli alkohol i olejek wymieszać. Ze składników na krem, czekoladę ze śmietaną rozpuścić na małym ogniu, a następnie odstawić w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia. Potem do zimnej masy dodać śnieżki, zmiksować, wsypać zagęszczacze i znowu zmiksować Każdy krążek biszkoptu nasączyć mieszaniną alkoholu i olejku, a następnie smarować każdy z osobna konfiturą, zostawiając jedynie wolny wierzch placka. Następnie na każdy krążek ciasta nakładać, pokrojone truskawki, jedną obok drugiej. Na warstwę owoców położyć krem, potem biszkopt i aż do wykończenia. Wierzch i boki tortu wysmarować pozostałym kremem i ozdobić truskawkami. Przechowywać w lodówce, lecz wyciągnąć na godzinę przed podaniem.