Sposób przygotowania:
Tort truskawkowy
Ze składników na ciasto, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając powoli cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować.Na końcu wsypać obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia i dokładnie, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną, małej, wysokiej, formy i piec 20-30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt pozostawić do ostygnięcia, a potem przekroić na 4 równe części. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na plastry średniej grubości, zostawiając kilka do dekoracji. Składniki na nasączenie, czyli alkohol i olejek wymieszać. Ze składników na krem, czekoladę ze śmietaną rozpuścić na małym ogniu, a następnie odstawić w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia. Potem do zimnej masy dodać śnieżki, zmiksować, wsypać zagęszczacze i znowu zmiksować Każdy krążek biszkoptu nasączyć mieszaniną alkoholu i olejku, a następnie smarować każdy z osobna konfiturą, zostawiając jedynie wolny wierzch placka. Następnie na każdy krążek ciasta nakładać, pokrojone truskawki, jedną obok drugiej. Na warstwę owoców położyć krem, potem biszkopt i aż do wykończenia. Wierzch i boki tortu wysmarować pozostałym kremem i ozdobić truskawkami. Przechowywać w lodówce, lecz wyciągnąć na godzinę przed podaniem.
Mikrula
Mufinka1
marietta