Sposób przygotowania:
Tort truskawkowy IIRozdzielamy białka od żółtek. Ubijamy z białek pianę na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając a następnie żółtka ciągle ubijając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając. Biszkopt wylewamy ndo tortownicy wyłożonej papierem (tylko dno) i pieczemy na złoty kolor. Wystudzony kroimy na 2 placki.
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić aby spęczniała, następnie w gorącej kąpieli wodnej rozpuścić żelatynę (można dodać kilka łyżek musu truskawkowego). W musie truskawkowym rozpuścić cukier i cukier waniliowy.
Ubić śmietanę kremówkę i połączyć z musem truskawkowym, dodać żelatynę i dobrze wymieszać (można mikserem).
Na paterę wykładamy górny placek biszkoptu (do góry nogami) i zakładamy obręcz tortownicy zabezpieczoną folią spożywczą lub specjalną obręcz. Wylewamy krem i nakładamy drugi placek biszkoptu na tort. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin aby krem stężał.
Zdejmujemy obręcz i dekorujemy boki i górę tortu ubitą śmietaną z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Do dekoracji możemy użyć świeżych truskawek.
SMACZNEGO!
UWAGA
Biszkopt możemy nasączyć wodą z cukrem.
luna
donia
margolata
Natala1210