misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Tort truskawkowy II

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Tort z delikatnym kremem truskawkowym i bitą śmietaną

Tort truskawkowy II

Składniki:

Tort truskawkowy II

 

  • BISZKOPT
  • 4 jajka
  • 4 kopiaste łyżki cukru
  • 4 kopiaste łyżki mąki
  • Trochę proszku do pieczenia

 

  • KREM
  • ½ l kremówki
  • 700g truskawek zmiksowanych
  • 1 cukier waniliowy
  • 100g cukru
  • 7 łyżeczek żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Tort truskawkowy II

Rozdzielamy białka od żółtek. Ubijamy z białek pianę na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając a następnie żółtka ciągle ubijając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając. Biszkopt wylewamy ndo tortownicy wyłożonej papierem (tylko dno) i pieczemy na złoty kolor. Wystudzony kroimy na 2 placki.



Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić aby spęczniała, następnie w gorącej kąpieli wodnej rozpuścić żelatynę (można dodać kilka łyżek musu truskawkowego). W musie truskawkowym rozpuścić cukier i cukier waniliowy.

Ubić śmietanę kremówkę i połączyć z musem truskawkowym, dodać żelatynę i dobrze wymieszać (można mikserem).



Na paterę wykładamy górny placek biszkoptu (do góry nogami) i zakładamy obręcz tortownicy zabezpieczoną folią spożywczą lub specjalną obręcz. Wylewamy krem i nakładamy drugi placek biszkoptu na tort. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin aby krem stężał.

Zdejmujemy obręcz i dekorujemy boki i górę tortu ubitą śmietaną z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Do dekoracji możemy użyć świeżych truskawek.

SMACZNEGO!



UWAGA

Biszkopt możemy nasączyć wodą z cukrem.