Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Tort Tutti Frutti

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Bardzo orzeźwiający tort na bazie jogurtu, lekki i smaczny :)

Tort Tutti Frutti

Składniki:

Tort Tutti Frutti

 

  • Przepis na biszkopt:
  • https://gotujmy.pl/biszkopt---niezawodny---zawsze-wychodzi-,przepisy,34573.html

 

  • Biszkopt robimy z 3 jajek

 

  • Oprócz tego:

 

Sposób przygotowania:

Tort Tutti Frutti
Biszkopt ulożyc na odpowiedniej paterze. Naokoło biszkoptu założyć specjalny kołnierz, do przygotowywania takich tortow z żelatyną. Gdy takiego nie mamy.. możemy sobie pomóc kołnierzem tortownicy. Pomarańcze bieramy grubo ze skórki, tak żeby bylo widać miąższ owocu. Potem wycinamy tylko miąższ, bez bialych skórek. Całą resztę wyciskamy z soku do miseczki. Mandarynki otworzyc i odcedzić.. sok wypić ;) Truskawki umyć i pokroić na ćwiartki. Winogrona umyć i poodrywać z grona. Jogurt wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny oraz sokiem wyciśniętym z resztek pomarańczy. W 3 łyżkach wody namoczyć żelatynę. Kremówkę ubić na sztywno. Namoczoną żelatynę rozpuścić kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, wkładając ją tam na 10 - 20sek. Do żelatyny dodac dwie łyżki jogurtu i wymieszać. Czynnosc tę powtórzyć. Teraz wlać żelatynę z jogurtem do reszty jogurtu, szybko wymieszać. Natychmiast po tym dodać ubitą śmietanę i tez wymieszać, na końcu dodać wszystkie owoce i lekko połączyć calość. Wylac na biszkopt. Odstawić do stężenia. Górę przyozdobić reszta owoców-- zawsze jakieś nam zostaną.. ew, specjalnie jakieś odłożyć. Kroić bardzo ostrym nożem, żeby owoce nie wychodzily z tortu ale dały się ładnie pokroić.