Sposób przygotowania:
Tort urodzinowy mojej córki
Biszkopt: Jajka ubić do białości z cukrem i szczyptą soli.Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitej masy jajecznej.Wlać do przygotowanej formy i piec ok.35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175-18 o C.Upieczony biszkopt odstawić w chłodniejsze miejsce.Jeśli by ciasto nie było proste z góry to możne odwrócić go i położyć na deseczce wierzchem w spód.Gdy ostygnie (najlepiej poprzedniego dnia) będzie gotowy do krojenia go na krążki. Krem ciemny: Margarynę lub jak kto woli masło dokładnie rozmieszać i stopniowo dodawać nutellę (ilość wg uznania ) i równomiernie mieszać .Delikatnie zamieszać do równomiernego połączenia . Masa jasna śmietanowa: Schłodzoną śmietanę ubijać a następnie pod koniec dodać cukry waniliowe i masę śmietanową i dokładnie połączyć. Poncz:wycisnąć sok z 2 limonek i połączyć z wódką lub herbatą cytrynową (jak kto woli) i dodać cukier.Dokładnie zmieszać do rozpuszczenia cukru. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i rozsmarować na zimnej ,kamiennej powierzchni.Gdy wystygnie szpachtelką ścierać aby powstawały czekoladowe wiórki . Biszkopt przekroić na 3 krążki.Ułożyć pierwszy na tortownicy i nasączyć przygotowanym ponczem.Następnie posmarować go warstwą dżemu z czarnej porzeczki a następnie wyłożyć część masy śmietanowej i równo rozprowadzić.Na niej w kilkunastu miejscach położyć kleksy dżemu. Przykryć kolejna warstwą biszkoptu i znów nasączyć ponczem.Następnie rozsmarować część kremu ciemnego i "powpychać" śliwki (pokrojone na 3-4 części) w całą powierzchnię.Przyłożyć ostatni krążek ciasta i docisnąć równomiernie.Nasączyć resztą ponczu i wierzch posmarować resztą ciemnego kremu.Boki posmarować jasną masą i ozdabiać wg uznania.Na wierzchu posypać wiórki zdżieranej czekolady. Dla potrzeby okazji musiałam jakoś podkreślić okazję na którą zrobiłam ten torcik,więc dodałam "15" - chociaż nie wyszła tak jak miała,ale była tam niedługo.
kinga
marietta