Sposób przygotowania:
Tort wiśniowy
Żółtka utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę, dodać wcześniej przesianą mąkę, kakao, wcześnie rozpuszczone i ostudzone masło, wymieszać z wcześniej ubita na sztywną pianę z białek. Masę wlać do formy i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C około 15 minut, upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia. Na krem: Wiśnie ugotować z cynamonem i winem, przetrzeć a następnie podgrzać. W między czasie utrzeć żółtka z cukrem i połączyć z gorącymi wiśniami. Ubić w kąpieli wodnej , wymieszać z żelatyną rozpuszczoną w kilku łyżkach wody i wiśniówce. Ciasto, zalać kremem wiśniowym, posypać czekoladowymi wiórkami startymi wcześniej na tarce. Ciasto można ozdobić kandyzowanymi wiśniami. Serdecznie zapraszam do przyrządzenia i życzę Smacznego !