aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Tort z bitą śmietaną i wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Wspaniałe połączenie śmietanki i wiśni.

Tort z bitą śmietaną i wiśniami

Składniki:

Tort z bitą śmietaną i wiśniami

 

Sposób przygotowania:

Tort z bitą śmietaną i wiśniami
Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym i całymi jajkami. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wylewamy na blachę i pieczemy do 40 minut w 180 stopniach w tortownicy o śr. 24 centymetry.Studzimy i przekrawamy na 3 równe części . Bita śmietana: Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec wsypując cukier. Do połowy ubitej śmietany dodajemy odsączone najlepiej na ścierce papierowej wiśnie. Mieszamy delikatnie. Ciasto przekładamy śmietaną z wiśniami, a boki i wierzch tortu dekorujemy śmietaną bez dodatku wiśni. Chłodzimy.