Sposób przygotowania:
Tort z brukselki
Rozpuścić drożdże w 150 ml mleka ciepłego. Wsypać mąkę do miski, dodać miękki tłuszcz i 1/2 łyżeczki soli. Wlać drożdże z mlekiem. Zagnieść wszystkie składniki na jednolitą masę. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce, pod przykryciem na 30 minut.
Oczycić i umyć brukselkę, obgotować przez 5 minut w osolonej wodzie. Osączyć na sitku. Roztrzepać jajka z resztą mleka. doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Jeszcze raz zagnieść ciasto, rozwałkować w koło o srednicy 34 cm. Wyłożyć ciastem tortownicę o średnicy 24 cm. Odciąć wystające brzegi, upleść z ciasta sznureczek. Wypełnić tort brukselką, polać mlekiem i roztrzepanymi jajkami. Przykryć plasterkami wędzonego boczku. Brzeg tortu udekorować sznurkiem uplecionym z ciasta. wstawić formę do pieakrnika.
Piec ciasto przez 45 minut na złoty kolor w temp. 200 stop. C.
Oczycić i umyć brukselkę, obgotować przez 5 minut w osolonej wodzie. Osączyć na sitku. Roztrzepać jajka z resztą mleka. doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Jeszcze raz zagnieść ciasto, rozwałkować w koło o srednicy 34 cm. Wyłożyć ciastem tortownicę o średnicy 24 cm. Odciąć wystające brzegi, upleść z ciasta sznureczek. Wypełnić tort brukselką, polać mlekiem i roztrzepanymi jajkami. Przykryć plasterkami wędzonego boczku. Brzeg tortu udekorować sznurkiem uplecionym z ciasta. wstawić formę do pieakrnika.
Piec ciasto przez 45 minut na złoty kolor w temp. 200 stop. C.