Ewka3006

Ewka3006

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Tort z truskawkami 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tort dla wszystkich, którzy nie przepadają za galaretką

Tort z truskawkami 2 Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort z truskawkami 2

 

  • Ciasto: 150 g cukru
  • 200 g margaryny
  • 3 duże jajka
  • 1/2 op. proszku do pieczenia
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka kakao
  • Krem: 3/4 kostki margaryny
  • 2 kopiate łyżki cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy
  • Dodatki: polewa czekoladowa
  • 1/2 op. kolorowych kuleczek cukrowych
  • 1/2 op. posypki cukrowej kakaowej

 

Sposób przygotowania:

Tort z truskawkami 2
Masło miksuję na puch z cukrem na puch. Dodaję po kolei po jednym jajku. Mąkę mieszam z proszkiem i już nie miksuję tylko mieszam łyżką drewnianą. 3/4 ciasta wylewam na tortownicę, a do reszty dodaję mleko i kakao. Nakładam na ciasto jasne. Piekę w 190 st. C przez ok. 45 minut.Sprawdzam patyczkiem do szaszłyków, jeśli jest suchy ciasto jest upieczone. Za pomocą mocnej nitki przecinam wystudzony placek na 3 warstwy. Krem: masło miksuję na puch z cukrem i dodaję po łyżce wystudzony budyń. Kremem przekładam placki. Na dwóch warstwach układam pokrojone w plastry truskawki. Pozostałym kremem smaruję też brzegi tortu. Wierzch polewam polewą czekoladową. Zanim polewa zastygnie boki i brzeg wokół tortu na 1 cm posypuję posypką kakaową, a kolorowymi koraliczkami cukrowymi posypuję sam wierzch tortu. Wstawiam do lodówki na godzinę i podaję.
Tort z truskawkami 2
Upieczone ciasto przecinam za pomocą mocnej nici na 3 warstwy