cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Tort z ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

niecodzienny tort

Tort z ziemniaków

Składniki:

Tort z ziemniaków

 

  • 500 g ziemniaków,
  • 500g maki,
  • 2 jajka,
  • ½ kostki masła lub margaryny,
  • 300 g cukru,
  • starta skórka cytrynowa,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • torebka cukru waniliowego.

 

Sposób przygotowania:

Tort z ziemniaków

Ziemniaki
ugotować w mundurkach, obrać, przepuścić przez praskę. Żółtka z cukrem utrzeć
do białości. Dodać  masło lub margarynę,
cynamon, skórkę cytrynową, cukier waniliowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia, połączyć z ziemniakami. Wszystko dobrze wymieszać. Małą tortownicę
wysmarować olejem i wysypać bułką tartą. Rozłożyć ciasto tortownicy. Piec około
1,5 godziny w dobrze nagrzanym piekarniku.