SUPERPRZEPIS

Tort ze śmietaną i mascarpone

  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16
Tort ze śmietaną i mascarpone

To mój drugi tort upieczony na zamówienie. Tak zasmakował, że mam zamówienie na kolejne. Taki tort można zrobić też na komunię bo to już sezon komunijny przecież.

Składniki:

Tort ze śmietaną i mascarpone

BISZKOPT :

MASA :

  • 1,5 l śmietanki 36 %
  • 400 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru

 

DODATKOWO :

 

Sposób przygotowania:

Tort ze śmietaną i mascarpone

BISZKOPT :

Tort ze śmietaną i mascarpone
Biszkopt piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Na początek należy białka oddzielić od żółtek.
Ubić je na sztywno, chwilę ubijać, a potem dodać obydwa cukry.
Następnie zmniejszyć obroty robota na najmniejsze i nadal mieszając dodawać po jednym żółtku ( jeśli będziecie szybko mieszać białka mogą opaść ).
Potem używając trzepaczki ( rózgi ) wymieszać delikatnie z mąkami przesianymi z proszkiem do pieczenia ale dodawać te mąki małymi porcjami.
Gotową masę przełożyć ją do blaszki o wymiarach 25x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Upieczony wystudzić i przekroić na 3 placki.

MASA :

Tort ze śmietaną i mascarpone
Mieszać do momentu połączenia się serka ze śmietaną ale uważać aby śmietany nie przebić.

Zimną śmietanę ubić z cukrem na sztywno, zmniejszyć obroty i dodawać serek mascarpone.
Mieszać do momentu połączenia się serka ze śmietaną ale uważać, aby śmietany nie przebić bo może nam się zrobić masło i cała śmietana będzie do wyrzucenia.

PRZEŁOŻENIE :

Tort ze śmietaną i mascarpone
Na wyrównaną śmietanę wyłożyć pokrojone brzoskwinie i zakryć ostatnim już plackiem.

Owoce umyć i pokroić.
Kiwi pokroić w plasterki, a winogrona na połówki ( można usunąć pestki ), a brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ale w nie za gorącej wodzie.

Pierwszy placek położyć na tacce lub innej podstawce i nasączyć go sokiem z brzoskwiń ( można lekko rozcieńczyć ).
Posmarować pierwszy placek dżemem, a następnie porcją masy śmietanowej.
Przykryć drugim plackiem, nasączyć i wyłożyć porcję śmietany.
Na wyrównaną śmietanę wyłożyć pokrojone brzoskwinie i zakryć ostatnim już plackiem i nasączyć go tak jak pierwsze dwa.

Tort na górze i bokach posmarować śmietaną, wyrównać boki i górę tortu za pomocą ząbkowanej łopatki.
Można na górze zrobić krateczkę a na bokach paski.
Na dole dookoła tortu układać na przemian kiwi z winogronami dociskając lekko, aby się przykleiły do tortu.
Następnie za pomocą dekoratora do ciast udekorować wierzch tortu, dodać ozdoby z ciasta parzonego i zrobić napis z roztopionej czekolady.
Tort wstawić do lodówki na około 3 godziny, aby się związał.


Dekoracje zrobić dzień wcześniej. Przepis znajdziecie tu :
https://gotujmy.pl/roze-z-parzonego-ciasta,przepisy-ciasta-i-desery-przepis,191498.html