A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Tortcik-Prezent

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

przepis lekko wzorowany na przepisie z broszury"Przyślij przepis"(ciasto i krem kawowy) p.Anetki H. BARDZO DZIĘKUJĘ!!!

Tortcik-Prezent

Składniki:

Tortcik-Prezent

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem kawowy:
  • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 op. Śnieżki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • Do nasączenia:
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • kilka kropel wódki
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • 2 łyżki herbaty rozpuszczalnej(ulubiony smak)
  • 1 sernik na zimno
  • 2 galaretki morelowe
  • 2 galaretki malinowe
  • 2 polewy z białej czekolady
  • kwiatuszki cukiernicze

Sposób przygotowania:

Tortcik-Prezent
Z powyższych składników pieczemy ciasto w temperaturze 180* przez 30 minut(blaszka 25/35).Zimne ciasto kroimy na pół i nasączamy.Robimy krem kawowy,kawę rozpuszczamy w podgrzanym mleku,gdy ostygnie wsypujemy Śnieżki i miksujemy,gdy bita śmietana jest ubita dodajemy zimną żelatynę rozpuszczoną w wodzie.Stygnącą masę wykładamy na warstwę ciasta i wstawiamy do lodówki.Rozpuszczamy 2 galaretki morelowe i studzimy,zimną wstawiamy do lodówki,tężejącą wylewamy na masę kawową i wstawiamy do lodówki.Rozpuszczamy galaretki malinowe i wylewamy w płaskie naczynie,odstawiamy do zastygnięcia,będzie nam potrzebna do dekoracji.Robimy sernik na zimno w/g przepisu i wykładamy na galaretkę morelową jako trzecią warstwę,dociskamy drugą warstwą ciasta i znowu wstawiamy do lodówki.Rozpuszczamy polewę i polewamy torcik,z galaretki malinowej wycinamy kokardkę i układamy na torcie,na rogach układamy kwiatuszki cukiernicze.Gratuluję-tort gotowy.Smacznego.