kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Tortelini w pikantnym pomidorowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne włoskie pierożki w gęstym pomidorowym sosie na ostro

Tortelini w pikantnym pomidorowym sosie

Składniki:

Tortelini w pikantnym pomidorowym sosie

 

  • 1 op gotowych tortelini z szynką lub ravioli z grzybami i serem
  • 15 dag ostrego salami
  • 1 cebula
  • kilka kropli tabasco
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów krojonych w puszce
  • kilka łyżeczek dobrego przecieru pomidorowego
  • ostra papryka w proszku
  • świeża bazylia, oregano
  • pieprz biały
  • sól
  • słoiczek pieczarek w zalewie naturalnej
  • łyżka oliwy
  • 1 pomidor

Sposób przygotowania:

Tortelini w pikantnym pomidorowym sosie
W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić poszatkowaną cebulkę, zeszklić. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smażyć 1 minutę, dodać paprykę, pomidory z puszki i przecier. Dusić na wolnym ogniu ok. 15 min. W międzyczasie pokroić salami w paski, dodać do sosu. Tortelini ugotować wg przepisu na opakowaniu ale 2-3 min krócej, na półtwardo. Do sosu dodać pieczarki i ugotowane tortelini, gotować jeszcze 5 min na minimalnym ogniu pod przykryciem [pryska]. Doprawić pieprzem, tabasco i dodać poszatkowane zioła. Pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, wyjąć częśc nasienną. resztę pokroić w kosteczkę i dodać do potrawy. Potrawę można przed podaniem posypać parmezanem lub pokruszonym serem z zieloną pleśnią