Sposób przygotowania:
Tortellini pełnoziarniste z serkiem
Przygotowujemy ciasto na pierożki. W mące robimy dołeczek, dodajemy jajka i oliwę. Mąkę z płynnymi składnikami zarabiamy nożem, następnie wyrabiamy ręką. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na parę minut. Tak przygotowane ciasto wałkujemy jak najcieniej. Wykrawamy małe krążki, układamy na nie serowy farsz (jeśli nie mamy serka ziołowego, możemy użyć zwykłego mielonego twarogu wymieszanego z ulubionymi świeżymi ziołami- polecam bazylię albo pietruszkę). Zlepiamy małe pierożki, a następnie zawijamy dookoła palca zlepiając dwa rogi. Gotujemy w osolonej 6-8 minut. Podajemy z sosem aglio olio oraz startym parmezanem. Drobno posiekany czosnek podgrzewamy z oliwą, chwilę smażymy na niewielkim ogniu. Do gotowego sosu wykładamy pierożki, mieszamy. Podajemy z sałatą, kiełkami brokuła lub inną ulubioną sałatką.