Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Tortellini pełnoziarniste z serkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Włoskie pierożki jako alternatywa dla naszych tradycyjnych pierogów czy uszek? Czemu nie! Świetna przystawka na świątecznym stole.

Tortellini pełnoziarniste z  serkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tortellini pełnoziarniste z serkiem

 

  • Składniki:
  • szklanka i 1-2 łyżki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 2 jajka
  • łyżka oliwy
  • serek ziołowy typu philadelphia 125 g
  • ser parmezan do posypania
  • Sos aglio olio:
  • 6 ząbków czosnku
  • kilka łyżek oliwy

 

Sposób przygotowania:

Tortellini pełnoziarniste z serkiem
Przygotowujemy ciasto na pierożki. W mące robimy dołeczek, dodajemy jajka i oliwę. Mąkę z płynnymi składnikami zarabiamy nożem, następnie wyrabiamy ręką. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na parę minut. Tak przygotowane ciasto wałkujemy jak najcieniej. Wykrawamy małe krążki, układamy na nie serowy farsz (jeśli nie mamy serka ziołowego, możemy użyć zwykłego mielonego twarogu wymieszanego z ulubionymi świeżymi ziołami- polecam bazylię albo pietruszkę). Zlepiamy małe pierożki, a następnie zawijamy dookoła palca zlepiając dwa rogi. Gotujemy w osolonej 6-8 minut. Podajemy z sosem aglio olio oraz startym parmezanem. Drobno posiekany czosnek podgrzewamy z oliwą, chwilę smażymy na niewielkim ogniu. Do gotowego sosu wykładamy pierożki, mieszamy. Podajemy z sałatą, kiełkami brokuła lub inną ulubioną sałatką.
Tortellini pełnoziarniste z  serkiem
Etap 1 Tortellini pełnoziarniste z ziołowym serkiem i sosem aglio olio - zlepianie
Tortellini pełnoziarniste z  serkiem
Etap 2 Tortellini pełnoziarniste z ziołowym serkiem i sosem aglio olio - pierożi
Tortellini pełnoziarniste z  serkiem
Etap 3 Tortellini pełnoziarniste z ziołowym serkiem i sosem aglio olio - łączenie pierożków z sosem