Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1318]

Tortilla z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszna tortilla, która może być propozycją na każdy posiłek w ciągu dnia. Idealna na śniadanie, obiad czy kolację.

Tortilla z kurczakiem

Składniki:

Tortilla z kurczakiem

placki do tortilli

  • 4 placki do tortilli
  • 400-450 filetów z udek kurczaka (może być pierś, wolę bardziej soczyste mięso)
  • 5-7 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu chilli z czosnkiem
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 opakowanie mixu sałat (ok 140g)
  • 2-3 łyżki łuskanych pestek z dyni
  • 1/2 długiego ogórka
  • 1/2 pęczku rzodkiewki
  • 60g serka topionego
  • dip czosnkowo-koperkowy
  • ketchup

Dip czosnkowo-koperkowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Tortilla z kurczakiem

Tortilla:

Pokrojonego w kostkę kurczaka wymieszać z sosem sojowym, chilli i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Po tym czasie mięso wymieszać z curry i przełożyć na patelnię.
Najlepiej smażyć na patelni grillowej. Sałaty połączyć z pestkami dyni, ogórkiem, rzodkiewką i usmażonym mięsem. Każdy placek do tortilli podgrzać wg opisu z opakowania i posmarować serkiem topionym.
Położyć warzywa z mięsem, sos, ketchup i pozwijać: podwijając dolną krawędź, aby w trakcie jedzenia nie wypadał farsz.

Dip:

Tortilla z kurczakiem
Polecam zrobienie dipu z podwójnej porcji składników.

Śmietanę wymieszać z majonezem. Dodać koperek i drobno posiekany czosnek. Całość dokładnie połączyć i doprawić solą z pieprzem.