agusol

agusol

Szef Kuchni
[Przepisów: 21]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Tortilla z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Tortilla z truskawkami, mango i bananem,czekoladą z nutą pikanterii to doskonały zimowy deser. Podany z lodami również latem się sprawdzi.

Tortilla z owocami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tortilla z owocami

 

  • 4 tortille
  • 1 op. Truskawek mrożonych Hortex
  • 1 banan
  • 1 mango
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka masła
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady deserowej
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • Szczypta chili
  • Syrop trzcinowy

 

Sposób przygotowania:

Tortilla z owocami
Truskawki kilka godzin wcześniej odmrażamy w lodówce, żeby jak najmniej puściły soku. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej stopniowo dodając śmietankę a następnie szczyptę chili. Czekoladą smarujemy tortillę. Na patelni rozpuszczamy cukier trzcinowy i masło, jak powstanie jednolity sos karmelowy dodajemy rozmrożone truskawki, pokrojone w kostkę mango oraz pokrojonego banana, chwilę razem smażymy aby owoce obtoczyły się w sosie ale jednocześnie nie rozpadły się. Owoce przesmażone wykładamy porcjami na posmarowane sosem czekoladowym tortille, zwijamy ciasno zawijając boki aby owoce nie wypłynęły. Tortille polewamy sosem z patelni lub syropem trzcinowym. Zapiekamy w piekarniku na rumiano ok. 10 minut. Podajemy gorące np. z lodami, bitą śmietaną lub ulubionym sosem owocowym.
Tortilla z owocami
owoce przesmażone wykładamy porcjami na posmarowane sosem czekoladowym tortille
Tortilla z owocami
Tortillę zwijamy dokładnie i układamy w naczyniu do zapiekania
Tortilla z owocami
Zapiekamy trortille na runiano