Sposób przygotowania:
Tradycyjna szarlotka
Jabłka obrać i pokroić na cieniutkie półplasterki.Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko na stolicę.Dodać margarynę i posiekać nożem , następnie dodać żółtka jaj , cukier puder , cukier waniliowy oraz śmietanę i szybko zarobić ciasto . Z ciasta zrobić kulę i włożyć do lodówki na ok 1 godz. Wyciągnąć ciasto z lodówki , podzielić na dwie równe części. Jedną część rozwałkować na pożądany kształt i wielkość (odpowiednio do wymiarów formy do pieczenia). Wyłożyć ciasto na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia., widelcem nakłuć ciasto.Następnie wyłożyć jabłka , posypać cynamonem. Rozwałkować drugą część ciasta i położyć na wierzch jabłek . Nakłuć ciasto widelcem . Włożyć do nagrzanego piekarnika 220 stopni. Pieczemy ok 50 minut.
elzbieta8960