halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Tradycyjna szarlotka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczna szarlotka do kawy i herbaty.

Tradycyjna szarlotka

Składniki:

Tradycyjna szarlotka

 

  • margaryna 30 dag
  • mąka krupczatka 60 dag
  • cukier puder 15 dag
  • kwaśna śmietana 8łyżek
  • żółtka jaj 5 sztuk
  • cukier waniliowy 1 sztuka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • jabłka szara RENETA 2 kg
  • cynamon 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Tradycyjna szarlotka
Jabłka obrać i pokroić na cieniutkie półplasterki.Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko na stolicę.Dodać margarynę i posiekać nożem , następnie dodać żółtka jaj , cukier puder , cukier waniliowy oraz śmietanę i szybko zarobić ciasto . Z ciasta zrobić kulę i włożyć do lodówki na ok 1 godz. Wyciągnąć ciasto z lodówki , podzielić na dwie równe części. Jedną część rozwałkować na pożądany kształt i wielkość (odpowiednio do wymiarów formy do pieczenia). Wyłożyć ciasto na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia., widelcem nakłuć ciasto.Następnie wyłożyć jabłka , posypać cynamonem. Rozwałkować drugą część ciasta i położyć na wierzch jabłek . Nakłuć ciasto widelcem . Włożyć do nagrzanego piekarnika 220 stopni. Pieczemy ok 50 minut.