Sposób przygotowania:
Tradycyjne gołąbki 2
Przygotować niezbędne składniki do farszu oraz kapustę. Kapustę wyszorować pod bieżącą wodą a następnie włożyć do garnka z wrzątkiem i sparzyć przez kilka minut. Następnie należy ścinać po kolei liście i usuwać zgrubienia w kapuście. W garnku wstawić wodę do gotowania i ugotować ryż na sypko, cebulę obrać i pokroić w kostkę a następnie zeszklić na jasny kolor. Wymieszać składniki ryż, cebulę oraz mięso mielone, surowe jajko, następnie oprószyć solą i pieprzem oraz vegetą, wymieszać wszystkie składniki ze sobą. Nakładać farsz na liście, zawijać farsz ciasno formując kształt koperty. Gotowe gołąbki należy umieszczać w szerokim rondlu wyłożonym na dnie liśćmi kapusty, układając gołąbki ciasno jeden na drugim, następnie należy wlać odrobinę bulionu i dusić gołąbki do miękkości przez około dwie 1,5 godziny na wolnym ogniu.
Szeptucha