Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 462]

Tradycyjne gołąbki ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uwielbiam szpinak ,dlatego postanowiłam dodać go do farszu na gołąbki. Wyszły pysznie! Cała rodzina się nimi zajadała ze smakiem. Ulubione danie, które rozgrzewa po prostu petarda na zimowe dni!

Tradycyjne gołąbki ze szpinakiem

Składniki:

Tradycyjne gołąbki ze szpinakiem

na farsz:

  • 4 saszetki ryżu (po 10 dag każda)
  • 1 cebula
  • 1/4 kostki smalcu
  • 2 laski dobrej kiełbasy zwyczajnej lub wiejskiej
  • 40 dag mielonej łopatki wieprzowej
  • 20 dag rozdrobnionego szpinaku
  • 3 -4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól,vegeta,pieprz czarny,kminek,przyprawa do mięsa,bazylia suszona,maggi do smaku

dodatkowo:

  • 1 główka świeżej kapusty
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Tradycyjne gołąbki ze szpinakiem

Przygotowanie liści z kapusty:

Tradycyjne gołąbki ze szpinakiem
Sparzone liście kapusty pozostawiamy do przestygnięcia

Główkę kapusty oczyścić, opłukać, usunąć wierzchnie liście, usunąć głąb.

W dużym wysokim garnku zagotować lekko osoloną wodę. Włożyć kapustę do wody i parzyć ją na średnim ogniu. Za pomocą szpikulca ściągać ostrożnie sparzone liście kapusty i wkładać je do miski. Następnie pozostawić liście do przestudzenia.
Z wystudzonych liści usunąć za pomocą noża zgrubienia na liści (te od strony głąba).

Przygotowanie farszu:

Tradycyjne gołąbki ze szpinakiem
Wszystkie składniki farszu na gołąbki bardzo dokładnie wymieszać

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Osączyć na sicie. Wyciągnąć ryż z woreczków i przełożyć do dużego rondla.

W rondelku roztopić masło, dodać szpinak i dusić na małym ogniu, aż ze szpinaku wyparuje woda, posolić do smaku. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do uduszonego szpinaku. Wymieszać. Przełożyć gotowy szpinak do ryżu.
Z kiełbasy usunąć osłonkę. Pokroić kiełbasę w kostkę.

Cebulę obrać. pokroić w kostkę. Na połowie smalcu zeszklić pokrojoną cebulkę,następnie dodać pokrojoną kiełbasę, podsmażyć kiełbasę razem z cebulką na średnim ogniu mieszając. Dodać do ryżu.
Na pozostałym smalcu na patelni podsmażyć chwilkę mielone mięso,doprawiając je do smaku solą,vegetą,pieprzem,bazylią,przyprawą do mięs,kminkiem. Dodać do ryżu.
Wszystkie składniki farszu bardzo starannie wymieszać razem doprawiają jeszcze według uznania maggi i pieprzem.

Etap końcowy:

Tradycyjne gołąbki ze szpinakiem
Na liście kapusty nakładamy po 2-3 łyżki farszu

Na liściach kapusty nakładać po 2-3 łyżki farszu. Zwijać liście ciasno w kształt gołąbka.

Spód naczynia żaroodpornego wyłożyć paroma sparzonymi liśćmi kapusty. Następnie układać bardzo ściśle gołąbki. Tak przygotowane gołąbki polewamy 2 łyżkami oleju ,odrobiną maggi i posypujemy 1/2 łyżeczką kminku. Przykrywamy naczynie pokrywką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 i 1/2 godz. w temp. 190 -200 stopni.

Gorące gołąbki podajemy z ulubionym sosem np. pomidorowym czy pieczarkowym.