nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Tradycyjny kartoflak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Najlepiej smakuje z maślanką, bardzo dobry również na drugi dzień odgrzany na patelni

Tradycyjny kartoflak Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tradycyjny kartoflak

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 30 dkg dobrej kiełbasy
  • 15 dkg sera żółtego
  • 1 duża cebula
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie śmietany kwaśnej 12%
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Tradycyjny kartoflak
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. W międzyczasie na patelni z olejem smazymy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz cebulę. Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki, ugniatamy. Dodajemy usmażoną kiełbasę i cebulę. Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, starty żółty ser,czosnek, sól, pieprz, majeranek oraz kminek. Mieszamy aż składniki połączą się. Masę wlewamy do ziemniaków i dobrze mieszamy. Tak przygotowane ziemniaki przekładamy do naczynia żaroroodpornego i pieczemy w piekarniku na 180 stopni przez 45 minut.
Tradycyjny kartoflak
Ziemniaki otujemy w mundurkach w posolonej wodzie
Tradycyjny kartoflak
Przygotowana masa: ziemniaki, cebula, kiełbasa, jajka, śmietana i przyprawy
Tradycyjny kartoflak
Dobrze wymieszaną masę przekłądamy do naczynia żaroodpornego