madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Tradycyjny kotlet

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotlet schabowy to chyba najpopularniejszy kawałek mięsa w naszej kuchni i kojarzony z naszym krajem.

Tradycyjny kotlet Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tradycyjny kotlet

 

  • 4 plastry schabu
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • majeranek do smaku
  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Tradycyjny kotlet
Umyte i osuszone plastry mięsa lekko rozbijamy tłuczkiem, a następnie przyprawiamy do smaku solą, mielonym czarnym pieprzem oraz majerankiem. Tak przygotowane mięso obtaczamy najpierw w mące pszennej, następnie roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej. Gotowe kotlety smażymy z obydwu stron na rozgrzanym tłuszczu aż nabiorą ładnej brązowej barwy. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Tradycyjny kotlet
Plastry mięsa rozbijamy lekko tłuczkiem
Tradycyjny kotlet
Kotlety obtaczamy w mące pszennej z każdej strony
Tradycyjny kotlet
Następnie panierujemy w jajku i bułce tartej