Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Trociniaczek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Ulubione ciasto mojego męża.

Trociniaczek

Składniki:

Trociniaczek

 

  • jajka 6 szt
  • mąka 1 szkl
  • maka ziemniaczana 1 łyżka
  • cukier 1/2 szkl
  • ocet 1/2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • budyń śmietankowy 1 opak
  • mleko 1/2 L
  • cukier 3 łyżki
  • margaryna Kasia 1 kost
  • galaretka agrestowa 3 szt
  • jabłka 5 szt
  • woda 1 L
  • wiórki kokosowe 1 opak
  • cukier 2 łyżki
  • margaryna 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Trociniaczek
Biszkopt białka oddzielić od żółtek, ubić pianę na sztywno w trakcie ubijania dodać cukier, żółtka, ocet a na końcu obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Piec 35 minut w 170 stopni. Krem śmietankowy Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu, można dać trochę miej mleka. Ugotowany i ostudzony budyń, utrzeć z margaryną na puszysty krem. Masa z jabłkami Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie i odstawić do stężenia. Tężejące galaretki wymieszać z jabłkami. Warstwy przełożenia 1-Ciasto 2-krem 3-masa jabłkowa 4-krem 5-Wiórki kokosowe przesmażone na margarynie z dodatkiem cukru.