Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Troszkę inna surówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Surówka z roszponki z dodatkiem winogron rodzynkowych.

Troszkę inna surówka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Troszkę inna surówka

 

  • 2 garście roszponki
  • 1/2 jabłka
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1/2 dużego pomidora
  • 50-60 winogron rodzynkowych
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 4 łyżeczki oleju ryżowego
  • 1 łyżeczka octu sherry
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią

Sposób przygotowania:

Troszkę inna surówka
Roszponkę umyć, lekko osuszyć, podzielić na poszczególne listki. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (bez gniazda nasiennego), dodać do sałaty. Pomidora pokroić w dużą kostkę, cebulę w drobną kostkę. Cebulę i pomidora dodać do roszponki i jabłka. Winogrona przekroić na pół, dodać do pozostałych składników. Całość lekko oprószyć solą i pieprzem. Olej dokładnie wymieszać z cukrem, octem i pomidorami suszonymi z czosnkiem i bazylią. Sos wlać do surówki i wymieszać. Podawać jako dodatek do obiadu.
Troszkę inna surówka
Umyta osuszona i podzielona na poszczególne listki roszponka.
Troszkę inna surówka
Obrane i starte na tarce jabłko dodane do roszponki.
Troszkę inna surówka
Pokrojony pomidor i cebula i przekrojone na pół winogrona dodane do sałaty z jabłkiem.
Troszkę inna surówka
Sos przygotowany z oleju octu cukru i suszonych pomidorów.