SUPERPRZEPIS

Truskawkowa Cuszima

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Truskawkowa Cuszima Więcej zdjęć (5)

Bardzo smaczne i efektowne ciasto z truskawkami, kremem i bitą śmietaną. Doskonałe połączenie smaków.

Składniki:

Truskawkowa Cuszima

 

  • Biszkopt jasny:
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt ciemny:
  • 2 jaja
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
  • 150 gram masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • Masa truskawkowa:
  • 0,5 kg truskawek ( mogą być mrożone )
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Masa śmietanowa:
  • 330 ml. śmietany kremówki 30%
  • 1 galaretka truskawkowa
  • Dodatkowo:
  • 0,5 paczki okrągłych biszkoptów
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

Truskawkowa Cuszima
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, ucierając dalej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (25x34cm.) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni.

Biszkopt ciemny pieczemy tak samo, tylko dodajemy kakao.

Z mleka odlewamy 1/3 szklanki, wsypujemy budyń,mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy wymieszane mleko z budyniem i gotujemy. Masło ucieramy, dodajemy po łyżce zimnego budyniu.

Gotowy krem wykładamy na ciemny biszkopt. Truskawki miksujemy blenderem. Przekładamy do rondelka i zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy suche galaretki, mieszamy. Masę odstawiamy do stężenia. Połowę tężejącej masy wylewamy na kremie, układamy biszkopty i wylewamy pozostałą część.Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy, wykładamy na masę truskawkową. Układamy jasnym biszkopt.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy wierzch ciasta, posypujemy posypką. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Truskawkowa Cuszima
Z podanych składników pieczemy ciemny biszkopt.
Truskawkowa Cuszima
Gotowy krem rozsmarowujemy na biszkopcie .
Truskawkowa Cuszima
Wylewamy tężejący mus truskawkowy, układamy biszkopty.
Truskawkowa Cuszima
Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy posypką.