Sposób przygotowania:
Truskawkowa Cuszima
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, ucierając dalej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (25x34cm.) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni.
Biszkopt ciemny pieczemy tak samo, tylko dodajemy kakao.
Z mleka odlewamy 1/3 szklanki, wsypujemy budyń,mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy wymieszane mleko z budyniem i gotujemy. Masło ucieramy, dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
Gotowy krem wykładamy na ciemny biszkopt. Truskawki miksujemy blenderem. Przekładamy do rondelka i zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy suche galaretki, mieszamy. Masę odstawiamy do stężenia. Połowę tężejącej masy wylewamy na kremie, układamy biszkopty i wylewamy pozostałą część.Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy, wykładamy na masę truskawkową. Układamy jasnym biszkopt.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy wierzch ciasta, posypujemy posypką. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Biszkopt ciemny pieczemy tak samo, tylko dodajemy kakao.
Z mleka odlewamy 1/3 szklanki, wsypujemy budyń,mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy wymieszane mleko z budyniem i gotujemy. Masło ucieramy, dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
Gotowy krem wykładamy na ciemny biszkopt. Truskawki miksujemy blenderem. Przekładamy do rondelka i zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy suche galaretki, mieszamy. Masę odstawiamy do stężenia. Połowę tężejącej masy wylewamy na kremie, układamy biszkopty i wylewamy pozostałą część.Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy, wykładamy na masę truskawkową. Układamy jasnym biszkopt.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy wierzch ciasta, posypujemy posypką. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
karola25