jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Truskawkowe serce na Walentynki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

W tym roku planuję Walentynki z truskawkowym smakiem, ale nie tym z eksportu, lecz z tym zamkniętym w dojrzałych na słońcu truskawkach mrożonych. .

Truskawkowe serce na Walentynki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Truskawkowe serce na Walentynki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowe serce na Walentynki
Truskawki wsypujemy do rondla, zasypujemy 1/3 szklanki cukru brązowego i przesmażamy je do chwili, aż się rozmrożą i puszczą trochę soku. Oprószamy je kardamonem i trzymamy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu (około 10 minut) Większą część (2/3) truskawek odsączamy na sicie. Mieszamy mąkę z proszkiem i sodą oraz szczyptą soli. W drugiej misce miksujemy jajo z cukrem, jogurtem i 2 łyżkami oleju. Do płynnej masy wsypujemy mąkę i wymieszaj. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Wykładamy ciasto w silikonowej foremce w kształcie serca (lub innej). Na górze układamy odsączone owoce. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 180 st.C przez 20-25 min.Ostawiamy do ostudzenia. Do soku z pozostałymi owocami dodajemy żelatynę, podgrzewamy mieszając do chwili, aż żelatyna się rozpuści. Nakładamy tężejącą masę na zimne ciasto - wstawiamy do lodówki.Przed podaniem dekorujemy ciasto bitą śmietaną.
Truskawkowe serce na Walentynki
Wykładamy ciasto w silikonowej foremce w kształcie serca (lub innej). Na górze układamy odsączone owoce.
Truskawkowe serce na Walentynki
Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 180 st.C przez 20-25 min.Ostawiamy do ostudzenia.
Truskawkowe serce na Walentynki
Nakładamy tężejącą masę na zimne ciasto - wstawiamy do lodówki.

Tagi:

walentynki