Sposób przygotowania:
Truskawkowe serce na Walentynki
Truskawki wsypujemy do rondla, zasypujemy 1/3 szklanki cukru brązowego i przesmażamy je do chwili, aż się rozmrożą i puszczą trochę soku. Oprószamy je kardamonem i trzymamy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu (około 10 minut) Większą część (2/3) truskawek odsączamy na sicie. Mieszamy mąkę z proszkiem i sodą oraz szczyptą soli. W drugiej misce miksujemy jajo z cukrem, jogurtem i 2 łyżkami oleju. Do płynnej masy wsypujemy mąkę i wymieszaj. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Wykładamy ciasto w silikonowej foremce w kształcie serca (lub innej). Na górze układamy odsączone owoce. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 180 st.C przez 20-25 min.Ostawiamy do ostudzenia. Do soku z pozostałymi owocami dodajemy żelatynę, podgrzewamy mieszając do chwili, aż żelatyna się rozpuści. Nakładamy tężejącą masę na zimne ciasto - wstawiamy do lodówki.Przed podaniem dekorujemy ciasto bitą śmietaną.
edytaha
jaNina
Oj widzę, że jesteś spostrzegawcza :)
To wersja dla tych nieszczęśliwie zakochani, którzy mogą w ten sposób wzruszyć serce ukochanej.
...a u mnie wszystko wporzo :)
jaNina
..dodam jeszcze że to oczywiście strzała Amora :)
edytaha
Hihi, no to kamień z serca :)
jaNina
:)))