gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Truskawkowo- rabarbarowa rozkosz

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Super placek. Sezon na truskawki i rabarbar w pełni więc można zdecydowanie zrobić już dziś. Polecam. Ciasto jest pyszne.

Truskawkowo- rabarbarowa rozkosz Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowo- rabarbarowa rozkosz

 

  • CIASTO
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • ok. pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • KRUSZONKA
  • szklanka maki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 kostki margaryny
  • DODATKI
  • 6 lasek rabarbaru
  • 20 dag truskawek
  • 0,5 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Truskawkowo- rabarbarowa rozkosz
CIASTO: obie mąki przesiać przez sito na stolnicę. Dodać proszek do pieczenia. Wymieszać, zrobić rowek. Dać cukier, cukier wanilinowy i margarynę. Wymieszać i wyrobić. Pod koniec dodać jajka. Wyrobić miękkie ciasto. Dać do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkować i przełożyć na wysmarowaną margaryną brytfannę. Posypać 2 garściami bułki tartej. Rabarbar pokroić. Posypać po cieście i posypać cukrem. Powrzucać truskawki. KRUSZONKA: Do miski wsypać wszystkie składniki i wyrobić rękoma. Pokruszyć po placku. Piec ok. 60 minut. Po tym czasie wyjąc i posypać cukrem pudrem.
Truskawkowo- rabarbarowa rozkosz
Na początek zrobić ciasto ze składników.
Truskawkowo- rabarbarowa rozkosz
Przygotowane ciasto przełożyć do natłuszczonej brytfanny.
Truskawkowo- rabarbarowa rozkosz
Posypać poszatkowanym rabarbarem (cukrem) i truskawkami
Truskawkowo- rabarbarowa rozkosz
Posypać kruszonką i wstawić do piekarnika.