Sposób przygotowania:
Truskawkowy piegus
1. Biszkopt makowy: białka jajek ubijamy na sztywno z cukrem, a następnie po jednym żółtku i dokładnie miksujemy po każdym. Kolejno dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak i dokładnie miksujemy. Masę wylewamy do blaszki 20x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 40 min. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty. 2. Galaretki rozpuszczamy w litrze wody i odstawiamy aż lekko stężeją. Krem: 2,5 szklanki mleka, cukier i cukier waniliowy zagotowujemy. Mąkę pszenną i ziemniaczaną roztrzepujemy w pozostałym mleku i wlewamy do gotującego się mleka z cukrami i całość zagotowujemy. Po wystudzeniu masę miksujemy z miękkim masłem. 3. Pierwszą części biszkoptu smarujemy 1/3 kremu. Na kremie ściśle rozkładamy połówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Drugą część biszkoptu smarować 1/3 kremu od spodu (krem na galaretce ciężko jest rozprowadzić dlatego łatwiej posmarować biszkopt) i kładziemy na całkowicie stężałej galaretce kremem w dół. Resztą kremu smarujemy wierzch biszkoptu i posypujemy wiórkami kokosowymi oraz płatkami migdałów. Smacznego :)
Duusiak
dagita
Oj tak :) Szkoda tylko, że już truskawek nie ma :(
zbysiowa
dagita
Jeszcze lepiej smakuje :)
marietta
dagita
W takim razie częstuj się :)