dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Truskawkowy piegus

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Moja smaczna truskawkowa inwencja twórcza :) Biszkopt makowy przełożony kremem budyniowym i nadziany dużą ilością truskawek. Czy może być coś lepszego na wykorzystanie tego owocu?

Truskawkowy piegus

Składniki:

Truskawkowy piegus

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowy piegus
1. Biszkopt makowy: białka jajek ubijamy na sztywno z cukrem, a następnie po jednym żółtku i dokładnie miksujemy po każdym. Kolejno dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak i dokładnie miksujemy. Masę wylewamy do blaszki 20x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 40 min. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty. 2. Galaretki rozpuszczamy w litrze wody i odstawiamy aż lekko stężeją. Krem: 2,5 szklanki mleka, cukier i cukier waniliowy zagotowujemy. Mąkę pszenną i ziemniaczaną roztrzepujemy w pozostałym mleku i wlewamy do gotującego się mleka z cukrami i całość zagotowujemy. Po wystudzeniu masę miksujemy z miękkim masłem. 3. Pierwszą części biszkoptu smarujemy 1/3 kremu. Na kremie ściśle rozkładamy połówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Drugą część biszkoptu smarować 1/3 kremu od spodu (krem na galaretce ciężko jest rozprowadzić dlatego łatwiej posmarować biszkopt) i kładziemy na całkowicie stężałej galaretce kremem w dół. Resztą kremu smarujemy wierzch biszkoptu i posypujemy wiórkami kokosowymi oraz płatkami migdałów. Smacznego :)