Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Truskawkowy wymysł Di (sernik na zimno)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne ciasto o smaku truskawek. Przepis stworzyłam samodzielnie a deser wyszedł rewelacyjny. Jest lekki i pomimo wielkiej porcji - szybko znika z talerzyków!

Truskawkowy wymysł Di (sernik na zimno)

Składniki:

Truskawkowy wymysł Di (sernik na zimno)

serki

  • 4 truskawkowe serki Danio (po 140g)
  • 125g serka homogenizowanego naturalnego
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa (może być inna)
  • 300-400g truskawek
  • 1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów (180g)
  • 2-3 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Truskawkowy wymysł Di (sernik na zimno)
Galaretkę należy rozpuścić w wodzie (wg przepisu z opakowania) i schłodzić w lodówce (aby odrobinę zastygła). Żelatynę rozmieszać w 50-100 ml wrzącej wody.. Śmietankę ubić na sztywno (z cukrem pudrem i śmietan-fixem).

Serki połączyć z 1/2 ubitej śmietany i wsypać około 1 łyżki cukru (można nie dosładzać). Powoli dodać ostudzoną żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Serek naturalny zmiksować z pozostałą śmietanką i 1 łyżką pudru.

Kilka truskawek odłożyć do dekoracji a resztę pokroić w kostkę.

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć warstwą biszkoptów ( każde ciastko maczać w galaretce). Na biszkoptach kolejno układać: masę z serków truskawkowych, ciastka maczane w galaretce, masę z serka naturalnego i pokrojone truskawki.

Pozostałą galaretę zmiksować tak, aby powstała pianka (musi być odrobinę stężała) i posmarować nią owoce. Formę wstawić do lodówki na około 10 minut (aby pianka zrobiła się lekko sztywna, ale nie do końca) i po tym czasie udekorować odłożonymi truskawkami.

Ciasto ponownie schłodzić, aby całkowicie zastygło.