Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Trzy bit po mojemu.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przerobiłam ciasto po swojemu, zaryzykowałam i nie użyłam kajmaku. Gotowej nie lubię, a mleka nie chciało mi się aż tyle gotować. Okazało się, że ganaż świetnie się sprawdza.

Trzy bit po mojemu. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Trzy bit po mojemu.

 

  • 2 paczki krakersów
  • paczka długich biszkoptów
  • Pierwsza masa:
  • 2 gorzkie czekolady
  • 250 mi gęstej śmietany 18%
  • łyżka miodu
  • łyżka żelatyny
  • Druga masa:
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • pomarańczowa galaretka
  • 2 łyżki soki z pomarańczy
  • łyżka otartej skórki
  • 100 g masła
  • ewentualnie cukier do smaku
  • Trzecia masa:
  • 250 mil śmietany kremówki
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 3 kostki gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Trzy bit po mojemu.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, do płynnej wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo śmietanę i mieszamy aż masa będzie jednolita. Dużą blachę wykładamy papierem, na spodzie układamy warstwę krakersów, na nią wylewamy ganaż i odstawiamy do stężenia. Budynie gotujemy zgodnie i zaleceniami na opakowaniu. Do gęstniejącej masy wsypujemy galaretkę i mieszamy. Wystudzoną masę ucieramy z masłem. Dosładzamy według potrzeby. Na ciemną masę układamy biszkopty a na nie wykładamy masę budyniową którą przykrywamy krakersami. odstawiamy do lodówki aby ciastka zwilgotniały. Śmietanę ubijamy na sztywno, słodzimy i dodajemy mleko w proszku, dzięki temu śmietana nie podejdzie nam wodą. Wykładamy na ciasto, posypujemy startą czekoladą.
Trzy bit po mojemu.
Do płynnej czekolady dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Trzy bit po mojemu.
Gdy budynie zaczną tężeć wsypujemy galaretkę .
Trzy bit po mojemu.
Krakersy mamy na spodzie i wierzchu ciasta.
Trzy bit po mojemu.
Dzięki krakersom i niewielkiej ilości cukru ciasto nie jest zbyt słodkie.