aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Trzy bit orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Znów coś na słodko i orzechowo. Kolejny trzy bit! Och lubię go nie tylko ja ale i moi domownicy. Polecam!

Trzy bit orzechowy

Składniki:

Trzy bit orzechowy

 

  • Ciasto:
  • 30 dag orzechów włoskich
  • 10 jaj
  • 9 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 szkl mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 margaryna
  • Masa śmietanowa:
  • 330 ml śmietanki
  • 1 galaretka cytrynowa
  • DODATKOWO:
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 4 opakowania herbatników
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

Trzy bit orzechowy
Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, następnie wlać żółtka i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy włoskie mielone, bułkę tartą wymieszać. Piec na dużej blasze 25/36 w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Wystudzić i przekroić na pół. Masa: W pół szklanki mleka rozmieszać budynie waniliowe. Resztę mleka zagotować z cukrem do gotującego wlać budyń waniliowy. Ugotować krem. Wystudzić i zimny połączyć z utartą na puch margaryną. Masa śmietanowa: Śmietankę ubić, dodać tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w pół szklanki wody. Przełożenie ciasta trzy bit: Ciasto -połowa mas -ciasto -reszta masy -herbatniki -masa krówkowa -herbatniki -masa krówkowa -herbatniki -masa śmietanowa -posypać kakao.

Tagi:

ciasto tarta