Tuńczyk pieczony w chili

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis udostępniony przez firmę AJA Świeże ryby i owoce morza import bezpośredni i dystrybucja

Tuńczyk pieczony w chili

Składniki:

Tuńczyk pieczony w chili

 

  • Na 4 osoby

 

  • 4 filety z tuńczyka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 gałązek świeżego oregano
  • 5 gałązek świeżej bazylii
  • 1 lub 2 ostre papryczki chili
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Tuńczyk pieczony w chili
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać posiekaną cebulę, czosnek, papryczkę chili, oregano, bazylię, pomidory i sok z cytryny. Zagotować i doprawić do smaku. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładką masę. Tuńczyka ułożyć w żaroodpornym, płaskim naczyniu i posmarować pastą z chili, przykryć i odstawić do lodówki na 30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 20 minut.



Przepis pochodzi od firmy AJA Świeże ryby i owoce morza import bezpośredni i dystrybucja.