Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Tuńczyk w maryncie z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna aromatyczna rybka,gorąco polecam!

Tuńczyk w maryncie z warzywami

Składniki:

Tuńczyk w maryncie z warzywami

 

  • Marynata;
  • 2 gałązki tymianku,
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 4 listki szałwii,
  • 1 szalotka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 listki laurowe,
  • 1/2l.czerwonego wina,
  • 4 filety z tuńczyka
  • Warzywa;
  • po 1 niedużej czerwonej,zielonej i żółtej papryce,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 mały bakłażan,
  • 4 dymki,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Tuńczyk w maryncie z warzywami
Zioła wymieszać z szalotką,szałwią,listkami laurowymi i winem,tuńczyka włożyć do marynaty i wstawić na 1 godz.do lodówki.Warzywa pokroić poddusić,przyprawić do smaku solą i pieprzem.Następnie z marynaty wyjąć czosnek,tymianek i rozmaryn,dodać do warzyw i dusić wszystko pod przykryciem 10min.Tuńczyka wyjąć z marynaty,podsmażyć na oleju.Warzywa ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu,ułożyć na nich tuńczyka,zalać 100ml.marynaty,przykryć i dusić ok.10min.w 220"C.