missMarietta

missMarietta

Kucharz
[Przepisów: 10]

tuńczyk z kokardkami na ciepło

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszne i szybkie danie z makaronem i tuńczykiem.

tuńczyk z kokardkami na ciepło Więcej zdjęć (5)

Składniki:

tuńczyk z kokardkami na ciepło

 

  • oliwa z oliwek do smażenia;
  • 1 mała posiekana cebulka;
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku;
  • 400g pomidorów z puszki;
  • 1/2 łyżeczki curry;
  • 1 mała łyżeczka cukru;
  • 300g makaronu kokardki;
  • 100g tuńczyka z puszki;
  • zioła prowansalskie;
  • bazylia (najlepiej świeża).

Sposób przygotowania:

tuńczyk z kokardkami na ciepło
Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulkę i podsmażyć do zeszklenia. Dodać czosnek, pomidory, curry, zioła prowansalskie i cukier. Wszystko zmieszać i gotować na małym ogniu około 5 minut. Tuńczyka odsączyć i połączyć z sosem. Posmażać jeszcze kilka minut. Posolić i dodać pieprzu do smaku. Makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, następnie odcedzić go i dodać do sosu z patelni (najlepiej połączyć te składniki w garnku, w którym gotowaliśmy makaron - mniej zmywania). Dosypać bazylię (najlepiej świeżą). Podawać. Gdy danie będzie już na talerzu, można je posypać świeżo zmielonym pieprzem.
tuńczyk z kokardkami na ciepło
cebulkę i czosnek należy drobno pokroić.
tuńczyk z kokardkami na ciepło
pomidory z puszki należy rozdrobić. I proszę się nie przejmować, że sosik wyjdzie zbyt rzadki: po dodaniu tuńczyka zgęstnieje.
tuńczyk z kokardkami na ciepło
dodajemy tuńczyka i dokładnie mieszamy. Smakujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
tuńczyk z kokardkami na ciepło
w garnku po makaronie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Mieszamy. Smacznego!! :)

Tagi:

makaron zioła