Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Turecka zupa z piersią z kurczaka i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeśli choć troszkę lubisz kuchnię turecką to wypróbuj tą aromatyczną, sycącą i przepyszną orientalną zupę.

Turecka zupa z piersią z kurczaka i warzywami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Turecka zupa z piersią z kurczaka i warzywami

 

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka (około 350 g)
  • 2 duże lub 3 mniejsze ziemniaki (pokroić na kawałki)
  • 1 biała cebula (pokroić na kawałki)
  • 1 czerwona cebula (pokroić na kawałki)
  • 2 ząbki czosnku (obrać)
  • 1 spiczasta papryka (pokroić na kawałki)
  • 1 duża marchewka (pokroić na kawałki)
  • 2 pomidory (obrać ze skórki i pokroić na kawałki)
  • 1 plasterek cytryny lub limonki
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżeczka curry (mielone)
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1,5 litra wody
  • 70 g. drobnego makaronu (gwiazdki)
  • duży pęczek natki pietruszki (grubo posiekać)
  • bryzg maggi
  • 1 łyżeczka pieprzu (mielony)

Sposób przygotowania:

Turecka zupa z piersią z kurczaka i warzywami
🔘 Do garnka z zimną wodą włożyć ziemniaki, cebulę, czosnek, paprykę, marchewkę, pomidory i plaster cytryny. Na wierzch położyć kawałki kurczaka, wsypać sól, przyprawę curry i wlać oliwę z oliwek. Później garnek przykryć pokrywką i gotować do miękkości mięsa i warzyw.

🔘 Następnie z garnka wyjąć miękkie mięso i plasterek cytryny. Mięso rozdrobnić ( rozszarpać ) przy pomocy dwóch widelców, natomiast warzywa zblendować blenderem ręcznym. Teraz do zupy dodać makaron ( gwiazdki ) i gotować na małym ogniu przez około 8 minut, pod koniec dodać natkę pietruszki. Następnie do zupy z powrotem włożyć mięso, doprawić czarnym pieprzem i przyprawą maggi. Jeśli konsystencja zupy jest gęsta, należy ją rozcieńczyć niewielką ilością gorącej wody.
Turecka zupa z piersią z kurczaka i warzywami
Później miękki mięso z piersi kurczakai rozdrobnić ( rozszarpać ) przy pomocy dwóch widelców.
Turecka zupa z piersią z kurczaka i warzywami
Następnie miękkie mięso i plasterek cytryny wyjąć z garnka i ostawić na bok - natomiast warzywa zblendować blenderem ręcznym.
Turecka zupa z piersią z kurczaka i warzywami
Teraz do garnka z zimną wodą włożyć warzywa i kawałki kurczaka - garnek przykryć i gotować do miękkości mięsa i warzyw.
Turecka zupa z piersią z kurczaka i warzywami
Umyte, obrane i oczyszczone składniki pokroić na średniej wielkości kawałki.
Turecka zupa z piersią z kurczaka i warzywami
Mięsa pozbawić błonek, nadmiaru tłuszczu i razem z warzywami dobrze umyć pod zimną bierzacą wodą.