luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Turecki chlebek

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pyszny chlebek , ktory wspaniale smakuje do grilowanego miesa.

Turecki chlebek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Turecki chlebek

 

  • 900 gram maki pszennej (+do podsypywania)
  • 11/2 lyzki soli
  • 2 male paczuszki suszonych drozdzy (kazda na 500 gram maki)
  • 2 lyzki kaszy manny
  • 1 lyzeczka cukru
  • 600 ml. letniej wody
  • Dodatkowo:
  • 1 jako (do posmarowania ciasta chlebowego)
  • 2 lyzki slonecznika lub sezamu

 

Sposób przygotowania:

Turecki chlebek
Do miski wsypac make, sol, drozdze, kasze manna, cukier i wlac letnia wode. Calosc wyrabiac tak dlugo az ciasto bedzie odchodzic od rak (jesli trzeba to dodac jeszcze troche maki). Miske wysmarowac olejem i wlozyc ciasto , przykryc folia spozywcza i odstawic na ok. 60 min. do wyrosniecia. Po tym czasie ciasto krotko wyrobic, rozwalkowac i wylozyc na blache wylozona papieem do pieczenia. Lyzka drewniana zrobic wglebienia w ciescie, posmarowac roztrzepanym jajkiem i posypac slonecznikiem lub sezamem. Odstawic na ok. 20-30 min. do ponownego wyrosniecia. Piec ok. 15 min. w temp. 200-220°C. Chlebek ten podaje sie z maselkiem ziolowym lub czosnkowym na imprezach grilowych.
Turecki chlebek
Etap 1
Turecki chlebek
Etap 2
Turecki chlebek
Etap 3
Turecki chlebek
Etap 4