Sposób przygotowania:
Turecki chlebek
Do miski wsypac make, sol, drozdze, kasze manna, cukier i wlac letnia wode. Calosc wyrabiac tak dlugo az ciasto bedzie odchodzic od rak (jesli trzeba to dodac jeszcze troche maki). Miske wysmarowac olejem i wlozyc ciasto , przykryc folia spozywcza i odstawic na ok. 60 min. do wyrosniecia. Po tym czasie ciasto krotko wyrobic, rozwalkowac i wylozyc na blache wylozona papieem do pieczenia. Lyzka drewniana zrobic wglebienia w ciescie, posmarowac roztrzepanym jajkiem i posypac slonecznikiem lub sezamem. Odstawic na ok. 20-30 min. do ponownego wyrosniecia. Piec ok. 15 min. w temp. 200-220°C. Chlebek ten podaje sie z maselkiem ziolowym lub czosnkowym na imprezach grilowych.
msewka
Natala1210
andzia67
Pyza
luna
Tak Pyza, chlebek jest pieczony na duzej blasze. To taki chlebek do odrywania, ktorego kawalki mozna podpiekac ponownie na grilu i podawac cieply i chrupiacy z maselkiem:)
Pyza
Dzięki, już zapisałam sobie przepis :-)
robertjankopp